Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
12 files van totaal 76 km

MMT


Traumahelikopter Rotterdam

De leden van een Mobiel Medisch Team (MMT), ook wel traumateam genoemd, zijn speciaal getrainde medisch hulpverleners. Een MMT-team bestaat uit een arts (chirurg of anesthesioloog) en een verpleegkundige. Een MMT kan zich verplaatsen door middel van een auto met chauffeur of per traumahelikopter. Voor het vervoer per helikopter is een speciale piloot beschikbaar. De zorg van het MMT is een aanvulling op de reguliere zorg van de ambulancedienst. Een MMT zal doorgaans dus pas later arriveren dan de ambulancedienst.

Een Mobiel Medisch Team wordt ingezet voor uiteenlopende meldingen. Een MMT kan bijvoorbeeld worden ingezet bij ernstige verkeersongevallen, geweldsdelicten (schietpartijen, steekpartijen etc), bedrijfs- en sportongevallen. Ook worden dergelijke teams ingezet bij grootschalige ongevallen of rampen. Ook ernstige brandwonden en sterke onderkoeling kunnen reden zijn voor de inzet van het Mobiele Medische Team.

De verpleegkundige van het team heeft Eerste Hulp- (op de Spoed Eisende Hulp afdeling van een ziekenhuis) of ambulance-ervaring. Hij of zij heeft specialistische opleidingen gevolgd om in een MMT te kunnen werken. Daarnaast maakt hij of zij deel uit van de helikopterbemanning. De verpleegkundige heeft een opleiding gevolgd in luchtvaartcommunicatie en -navigatie.

Omdat de helikopterverpleegkundige als bemanningslid de vlieger moet kunnen bijstaan, is hij of zij ook op de hoogte van de techniek van de helikopter. De arts, chirurg of anesthesioloog, is specifiek opgeleid voor spoedeisende geneeskunde op de locatie van het incident. De arts heeft geen vliegtechnische taken.

Zeeland valt in principe onder het inzetgebied van het Rotterdamse MMT (foto boven), dat zich verplaatst met een auto of met de traumahelikopter "Lifeliner 2", ook wel "Tweety" genoemd vanwege zijn gele kleur. Soms is deze echter niet inzetbaar vanwege inzet bij een andere melding. Dan kan de Zeeuwse Alarmcentrale een beroep doen op de traumahelikopter van Nijmegen of die van het AZ Sint-Jan te Brugge in België. Als dit team wél inzetbaar is, wordt deze vaak gealarmeerd en naar het incident in Nederland gestuurd. Deze helikopter heeft als roepnaam "MUG-heli Brugge".

Inmiddels zijn zowel de traumahelikopter uit Rotterdam als die uit Nijmegen uitgerust om in het donker te kunnen vliegen.


Mug-helikopter Brugge

De Belgische traumahelikopter had begin 2003 financiële problemen en het voortbestaan ervan werd bedreigd, daarom sloot de Nederlandse Rabobank een overeenkomst en zorgde dat dit mobiele medisch team er op financieel gebied weer bovenop kwam. De kosten voor de inzet van de Belgische traumahelikopter waren voorheen voor de Zeeuwse alarmcentrale, de Nederlandse verzekeraars willen echter ook gaan meebetalen aan de inzet van deze helikopter en de kosten zullen dus (grotendeels) worden gedekt.

De aanvliegtijd voor de traumahelikopter bedraagt vanuit Rotterdam ongeveer 20 minuten. De Belgische traumahelikopter heeft, zeker als deze in Zeeuws-Vlaanderen wordt ingezet, vaak een nog snellere aanvliegtijd. Wanneer een traumahelikopter landt voor verder vervoer naar een ziekenhuis wordt vaak een vaste landingslocatie gebruikt. Bij de ziekenhuizen in Goes en Terneuzen is zelfs een speciaal helikopterdek aangelegd. In Vlissingen worden de voetbalvelden van sportpark Bonedijke gebruikt voor de landing.

De Rotterdamse traumahelikopter wordt gepiept via de capcode 1420059.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren