Diefstal vaar- en voertuigen
In Nederland worden veel brommers, fietsen, scooters, auto's en schepen gestolen en wordt vaak ingebroken in voertuigen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om diefstal van of inbraak in uw voertuig te voorkomen.
Auto-inbraken en -diefstallen
Gemiddeld wordt in Nederland elke twee minuten een auto opengebroken. Zelf kunt u veel be- veiligingsmaatregelen nemen om te voorkomen dat uw eigendommen uit uw wagen verdwijnen of dat uw auto wordt gestolen. Gebeurt het toch, waarschuw dan de politie, ook als u ziet dat er in de auto van iemand anders wordt ingebroken.
U kunt het inbrekers en dieven natuurlijk altijd extra moeilijk maken. Met beveiligingsmaatrege- len zoals graveren, wielmoerbeveiliging, een handremslot, een stuur-pedaalslot, een alarmsy- steem, een startblokkeersysteem en wielklemmen.
Daarnaast kunt u aan de hand van de volgende tips inbraken voorkomen:
- Neem de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto ook altijd volledig af.
- Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.
- Haal de radio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem ook mee uit de auto.
- Laat nooit kostbaarheden in de auto achter, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques of creditcards.
- Laat geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een tas of kleding.
- Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
- Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
- Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt minder ingebroken dan op plaatsen die niet bewaakt zijn.
- Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.
- Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
Vaartuigen
Veel misdrijven worden alleen gepleegd omdat de gelegenheid zich voordoet. Hoe minder gelegenheid, hoe minder misdrijven. Zorg dus dat u er alles aan doet om zo min mogelijk gelegenheid te geven. Zo kost het weinig moeite om een eenmaal afgemeerde boot aan de ketting te leggen. Daarnaast geldt, net als bij auto's de regel dat u kostbare voorwerpen beter niet op het zicht kunt laten staan of leggen. Een losse buitenboordmotor is echter ook zo'n voorwerp en het gebeurt dan ook geregeld dat deze worden weggenomen. Zorg voor extra beveiliging of neem de motor in zijn geheel van de boot of berg deze op in een afgesloten ruimte.
Tweewielers
Fietsen, brommers en scooters worden veel gestolen. Misschien is het voor u zelfs al 'de zoveelste keer' en 'hij stond nog wel goed op slot'. Door uw fiets te registreren en te merken, maakt u het dieven al een stuk moeilijker. Niet iedereen kan zijn eigen fiets, brommer of scooter goed omschrijven. Weet u alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan maakt dit het een stuk moeilijker
om uw tweewieler op te sporen. Daarom hebben de meeste politiekorpsen een speciale registratiekaart. Hierop vult u zoveel mogelijk kenmerken in van uw voertuig. Daarnaast kunt u de fietsenmaker vragen uw postcode en huisnummer in het frame te graveren.
En, het klinkt logisch, maar zet uw fiets, brommer of scooter altijd op slot, ook als u maar even weg bent. Veel scooters worden gestolen door enkel het achterwiel op te tillen. Daarom is alleen een slot om het wiel niet genoeg. De politie raadt mensen aan om de scooter altijd vast te zetten aan een (brom)fietsbeugel. "Is deze niet voorhanden, kies dan voor een lantarenpaal, boom of een ander stevig en groot object."
Soms is het verstandig de fiets met een extra beugel- of kabelslot vast te zetten of aan de fiets van iemand waar u mee bent. Als er een bewaakte fietsenstalling in de buurt is, maak daar dan gebruik van. Het is meestal niet duur en uw fiets staat veilig. Soms kunt u uw fiets ook in een fietskluis plaatsen (meestal bij het station) of u kunt uw tweewieler vastzetten aan een fiets-klem. Als u uw voertuig zo kunt plaatsen dat u hem nog kunt zien (bijvoorbeeld tegenover het terras), doe dat dan. Zet uw fiets, brommer of scooter 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plaats. Als u uw fiets, brommer of scooter in uw schuur of berging zet, zorg dan voor een goed slot op die deur. Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
U kunt zich verzekeren tegen diefstal van uw fiets, brommer of scooter. U ontvangt dan een schadeloos-stelling als uw fiets, brommer of scooter toch wordt gestolen. Als uw fiets, brommer of scooter gestolen wordt, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Neem de ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoop-nota mee. Vraag ook of u eens kunt komen kijken of uw voertuig is gevonden. Veel fietsen, brommers en scooters komen namelijk weer boven water.
« Ga terug
Laatste nieuwsvideo's
01 december 2024
30 november 2024
29 november 2024
29 november 2024