Oplichting
Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of via internet. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen.
Enkele malen per jaar wordt in Nederland door collectanten aan de deur geld opgehaald voor een goed doel. Dit gaat volgens een Landelijk collecterooster dat door het Centraal Bureau Fondsenwerving is vastgesteld. Collectanten hebben meestal een (verzegelde) collectebus bij zich en horen zich te kunnen legitimeren. De meeste collectes worden door de gemeente aan de bevolking bekend gemaakt. Bij twijfel over de oprechtheid van de collectant kunt u contact opnemen met de politie in uw woon- of verblijfplaats (0900-8844). Die controleert dan de vergun- ning van de collectant. U kunt het geld voor goede doelen natuurlijk ook per bank of giro over- maken.
Preventietips
U kunt proberen te voorkomen dat u slachtoffer van oplichting wordt:
- Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
- Laat een collectant niet 'onbewaakt' achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
- Als onbekenden 'in nood' aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
- Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteen vegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u kunt reclameren.
- Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.
- Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.
- Ook via internet vindt oplichting plaats. Weet dus met wie u zaken doet en gebruik uw gezonde verstand als de prijs te mooi is om waar te zijn. Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie. Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om oplichters te achterhalen.
« Ga terug
Laatste nieuwsvideo's
06 januari 2025
06 januari 2025
05 januari 2025
05 januari 2025