Verkeersveiligheid
Op deze pagina vindt u informatie over verkeersveiligheid. De tips op deze pagina kunnen zorgen voor minder ernstig letsel. De hulpdiensten moeten immers maar al te vaak uitrukken voor zware ongevallen. In Zeeland vallen per jaar tussen de 25 en 40 verkeersdoden. Daarnaast raken in onze provincie jaarlijks ook nog eens tussen de 300 en 400 mensen gewond. Niet altijd ligt de schuld bij het slachtoffer zelf, maar door je zelf goed aan de verkeersregels te houden neemt de kans dat jij betrokken raakt bij een ongeval af. Hieronder enkele nuttige tips.
Alcoholgebruik
Alcoholgebruik heeft een sterke en direct aanwijsbare relatie met het plaatsvinden van ongevallen. Alcohol beïnvloedt het waarnemingsvermogen, het reactievermogen en het gedrag van de drinker. Als mensen voor het rijden alcohol nuttigen leidt dit al vanaf 1 á 2 glazen tot een lichte verhoging van de kans op een ongeval.
Mensen die meer dan 1,5% alcohol in hun bloed hebben, hebben ongeveer 200 keer zoveel kans om een ongeval te krijgen als mensen die nuchter in de auto stappen. Als gevolg van het 'rijden met een slokje op' vallen in Nederland jaarlijks 250 doden en 3.500 zwaargewonden. Bijna een kwart van deze slachtoffers is man en bevindt zich in de leeftijdscategorie 18 tot en met 24 jaar oud.
Een bekende oplossing voor het feit dat je toch wel wilt drinken tijdens bijvoorbeeld een feestje en daarna natuurlijk weer deel moet nemen aan het verkeer is de 'BOB-procedure'. Hierbij is er elke keer iemand anders die niet drinkt en de anderen veilig thuisbrengt terwijl de anderen die keer wel alcohol nuttigen. De volgende keer is weer iemand anders aan de beurt. Door het afwisselen maak je het BOB zijn niet tot een grote last, maar zorg je wel voor een flink verhoogde verkeersveiligheid!
In het verkeer mag je maar met 0,5 promille alcohol in je bloed achter het stuur zitten, dat zijn ongeveer 2 biertjes. Als je toch met veel alcohol in je bloed achter het stuur gaat zitten, krijg je last van tunnelzicht. Tunnelzicht houdt in dat je alleen maar kan zien wat er voor je gebeurt. Wil je dat voordat je gaat rijden al de alcohol uit je bloed is, dan moetje per glas alcohol ongeveer anderhalf uur wachten voordat het volledig uit je bloed verdwenen is.
Gordels en airbags
Het dragen van gordels in voertuigen is verplicht en dat is niet voor niets. Al rijdt u voor uw gevoel nog zo langzaam, wanneer u vijftig kilometer per uur een botsing krijgt maakt u een klap alsof u met een sprong vanaf de hoge duikplank in een leeg zwembad valt: een harde klap dus. Gordels werken beter wanneer ze dicht tegen het lichaam aanzitten, een dikke jas houdt dit dus tegen en kan de effectiviteit verminderen.
Bij een zwangerschap kunt u de gordel het beste zo laag mogelijk over uw heupen laten lopen, dit voorkomt eventueel ernstig letsel voor de baby. Let er altijd op dat ook de passagiers achterin (vaak kinderen) ook hun gordels aanhebben: zij zijn degenen die door de voorruit vliegen bij een harde klap. Tegenwoordig helpen airbags vaak bij een forse aanrijding. Het is dus verstandig bij de aanschaf van een auto te letten op de aan- en afwezigheid van airbags. Zet kleine kinderen altijd goed vast in een autostoeltje. Bekijk hier welk autostoeltje het meest geschikt is.
Twee-secondenregel
Verkeersongevallen op snelwegen bestaan voor veertig procent uit de zogenaamde kop-/staartbotsingen. Negentig procent van die ongevallen ontstaat doordat mensen te weinig afstand bewaren (bumperkleven). De boetes voor bumperkleven lopen overigens op tot 400 euro! Hoe kan je de juiste afstand bewaren? Neem een vast punt langs de weg en tel vanaf het moment dat je voorganger dat punt passeert twee seconden (dit kan je meten door de woorden "eenentwintig, tweeëntwintig" uit te spreken).
Passeer vervolgens zelf pas na die twee seconden het punt. Je hebt dan een veilige afstand. Extra afstand is natuurlijk altijd extra veilig, zeker als het om een situatie gaat waarbij u achter een vrachtwagen rijdt. U kunt dan immers niet goed zien wat er voor u gebeurd en wanneer u eventueel zou moeten remmen. Afstand is zeer belangrijk als het gaat om veilig verkeersgedrag, voor jou, maar ook voor andere weggebruikers.
Ga verzekerd op pad!
Ondanks alle tips en maatregelen kan er altijd iets misgaan. Al is het maar doordat iemand anders zich niet goed aan de verkeersregels houdt. Een goede motorverzekering of autoverzekering is dan ook erg belangrijk. Hulp nodig bij het afsluiten? Vergelijk meer dan 12.000 autoverzekeringen op Premie.nl.
« Ga terug
Laatste nieuwsvideo's
21 december 2024
21 december 2024
20 december 2024