Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
52 files van totaal 184 km

Dit is waarom een mobiliteitsbeleid noodzakelijk is

Toegevoegd: 21-11-2022, 13:30 uur




Er bestaat een goede kans dat jouw mobiliteitsbeleid ietswat verouderd is en toe aan vernieuwing is. Na het thuiswerken in de pandemie en de online vergaderingen, begint het woon-werk niveau weer op niveau te komen. Is jouw mobiliteitsplan gemaakt vóór de pandemie of heb je er geen? In dit artikel leggen we uit waarom een mobiliteitsbeleid noodzakelijk is.

Wat is een mobiliteitsbeleid?
Een adequaat mobiliteitsbeleid is noodzakelijk wanneer je als organisatie serieus werk wilt maken van de diverse vormen van mobiliteit in samenhang met de doelstellingen van je organisatie. Een mobiliteitsbeleid is het samenhangende geheel van regelingen en instrumenten dat erop gericht is medewerkers in beweging te krijgen, zowel extern als intern. Het doel is medewerkers gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden waarbij persoonlijke en organisatiedoelstellingen zoveel mogelijk overeenkomen.

Waarom een mobiliteitsbeleid?
De OV-vertragingen waar we vaak mee te maken hebben, de functie gebonden leaseauto die de hele dag stilstaat, we kennen het wel. Waar het bedrijfsleven nog twijfelt om duurzaamheid mee te nemen in een mobiliteitsbeleid, zijn overheden daar een stuk actiever in. Éen reden voor een mobiliteitsbeleid is dan ook dat de overheid druk op voert. Een tweede reden is dat mobiliteit invloed heeft op de medewerkerstevredenheid. Niet alleen de overheid voert de ‘druk’ op, maar ook medewerkers stellen er steeds meer vragen over of stellen eisen omtrent hun mobiliteit. Het goed faciliteren van de mobiliteit wordt verstaan als een belangrijke arbeidsvoorwaarde en heeft dan ook invloed op de tevredenheid van medewerkers. Wat op den duur weer invloed heeft op de productiviteit van medewerkers.

Flexibele mobiliteit wordt ook wel de nieuwe mobiliteit genoemd. In het kort: de door de werkgever aangeboden vervoersmiddelen zoals de fiets, leaseauto of het OV centraal staan, maar de behoefte van de medewerkers.

Afspraken die in een mobiliteitsbeleid kunnen staan:
Hoog tijd om te beginnen aan een goed mobiliteitsplan dus. Hoe? Door duidelijke afspraken te maken. Afspraken die meegenomen kunnen worden zijn:

  • Het downloaden van AutoModus. Om mobielvrij rijden aan te moedigen.
  • Het downloaden van PhoNo. Om mobielvrij fietsen aan te moedigen.
  • Vergaderingen blokkeren wanneer iemand onderweg is, zo kan de persoon niet (video)bellen en dit kan verkeersongevallen voorkomen.
  • In de agenda zetten wanneer iemand onderweg is.

« Ga terug


Cookie-instellingen beheren