Gokverslaving oorzaak van veel misdaden in Zeeland. Wat valt er tegen te doen?
Toegevoegd: 13-10-2022, 19:51 uur
MIDDELBURG - In de afgelopen jaren is gebleken dat gokverslavingen de oorzaak zijn van veel Zeeuwse misdrijven. We hebben contact gezocht met een bookmaker expert om de regels rondom gokken aan ons uit te leggen en mee te denken over een oplossing.
Misdaden in Zeeland
Wanneer we in ons archief rondkijken, zien we dat veel misdaden in Zeeland voortkomen uit gokverslavingen. In 2019 maakte een vrouw uit Vlissingen bijvoorbeeld vele duizenden euro´s buit om haar gokverslaving te kunnen financieren. Ze leende geld van haar ex-partner, een vriend en andere bekenden om haar dure hobby te bekostigen en kreeg hiervoor een celstraf van 290 dagen opgelegd.
In 2020 lichte een man uit Middelburg twee bejaarden op om in totaal bijna 135.000 euro op te strijken. Hij had dit geld nodig om zijn online gokverslaving te kunnen voortzetten. Een jaar later, In 2021, deed een 25-jarige Vlissinger een woningoverval om aan geld te komen voor zijn online gokverslaving. Bij de overval vond ook een mishandeling plaats van het slachtoffer, al zijn deze mogelijke feiten nooit bewezen door een gebrek aan bewijslast.
Dit jaar vonden er nog eens twee misdrijven plaats om aan geld te komen om online te gokken. Een 26-jarige Middelburger beroofde een supermarkt in Goes om zijn huurschuld en gokverslaving te kunnen betalen en een man uit Vlissingen lichte kopers van warmwaterinstallaties op om zijn gokverslaving te financieren.
De legalisering van online gokken
Sander van Bettingbonus.com, een website waar legale bookmakers met elkaar worden vergeleken, vertelt ons dat het online gokken in Nederland op 1 oktober 2021 legaal is geworden.
Voor 1 oktober was online gokken alleen toegestaan bij bookmakers die eigendom zijn van de Nederlandse staat (TOTO en Holland Casino). Na 1 oktober 2021 is de markt verder opengesteld waardoor andere bookmakers ook online weddenschappen mogen aanbieden, het aantal aanbieders van sportweddenschappen is hierdoor flink toegenomen.
Om sportweddenschappen aan te mogen bieden is overigens wel een vergunning nodig die door de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) wordt verstrekt. Sander vertelt ons dat Nederland tot de strengste landen van Europa behoort als het aankomt op de eisen waar bookmakers aan moeten voldoen. Voorbeelden van eisen zijn bijvoorbeeld dat spelers pop-ups krijgen als ze te lang spelen en hun speelkrediet kunnen maximeren. Ook moeten er garanties worden geboden dat spelers eventueel gewonnen geld zonder problemen kunnen incasseren en dat er netjes kansspelbelasting wordt afgedragen.
Daarnaast is het CRUKS register (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) in het leven geroepen waar spelers aangemeld kunnen worden door zichzelf of anderen. Na een registratie is het onmogelijk om verder te wedden omdat toegang tot de bookmakers automatisch geblokkeerd wordt.
De reden achter de openstelling van de markt voor online gokken is volgens Sander gebaseerd op de overtuiging dat online gokken toch wel gebeurd en je het daarom beter maar kunt reguleren. Met de legalisering hebben bookmakers een sterke motivatie om aan de eisen van de KSA te voldoen en dus veilig sportwedden aan te bieden. Daarnaast heeft de overheid de mogelijkheid om via kansspelbelasting niet alleen geld te verdienen aan de eigen bookmakers maar ook op de winst van de andere. De overheid verdient er dus meer aan dan voor de legalisering.
Resultaat van de legalisering
Zowel voor als na de legalisering hebben er misdrijven naar aanleiding van gokverslavingen plaatsgevonden. De legalisering en regulering heeft de kans op gokverslavingen dus niet naar het nulpunt gebracht.
Volgens Sander is het resultaat van de legalisering in de basis goed omdat online gokken hierdoor veiliger is geworden. Door alle maatregelen is het moeilijker om verslaafd te raken en ongelimiteerd te blijven spelen. Het alternatief, om gokken te verbieden waardoor spelers uitwijken naar illegale alternatieven zonder enige bescherming, is volgens hem gevaarlijker.
De overheid kan volgens Sander wel meer verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld hun winsten te gebruiken om schulden van spelers of gedupeerden af te lossen. Jaarlijks levert online gokken enkele honderden miljoenen euro´s op en dit bedrag lijkt toe te gaan nemen zegt Sander. “Het zou de overheid sieren om in ieder geval een deel van dat bedrag te investeren in het rechtzetten van het financiële leed van burgers. Hoewel gokverslavingen nooit helemaal uitgeroeid kunnen worden pak je daarmee wel de vervelende gevolgen aan.”
« Ga terug
Laatste nieuwsvideo's
06 januari 2025
06 januari 2025
05 januari 2025
05 januari 2025