Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
58 files van totaal 203 km

Veilig te werk in de bouw

Toegevoegd: 02-10-2023, 12:13 uur




Veiligheid gaat voor alles, ongeacht waar je aan het werk bent, maar hoe ga je veilig te werk in de bouw? In de bouw zijn andere veiligheidsregels waarom gedacht moet worden, zoals een goede voorbereiding. Tijdens de uitvoering veilig aan het werk gaan, wanneer hulpverlening nodig is en hoe ga je met deze situaties om. We nemen je mee hoe je al deze punten aanpakt zodat jij veilig kan werken en ongelukken kunt voorkomen.

Voorbereiding voor veilig werken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer aan het werk gaat moet je zorgen dat je van tevoren over een paar zaken kennis hebt opgedaan om zo veilig te kunnen starten. Zo voorkom je ongelukken en hoef je de hulpdiensten niet in te schakelen. Bereid je voor met de volgende stappen:

  • Wat voor project: Kijk van tevoren aan wat voor project je gaat beginnen. Ga je bijvoorbeeld werken aan de wandafwerking met dunpleisters of heb je een renovlies behanger nodig, is het handig om te weten wat voor materialen en technieken nodig zijn om aan de slag te kunnen.
  • Kennis en training: Als je gaat beginnen is het belangrijk dat je van tevoren op de hoogte bent van de nieuwste veiligheidsrichtlijnen en daarom is het belangrijk om regelmatig inspiratie en kennis te halen uit trainingen om te zorgen dat je voorbereid en efficiënt te werk kan.
  • De juiste werktools: Een uitrusting waardoor jij veilig kan werken is erg belangrijk. Hierbij is beschermende kleding zoals een helm en schoenen essentieel.

Veilig te werk

Eenmaal aan het werk is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheidsrichtlijnen. Ook is goede communicatie belangrijk wanneer je in een team aan het werk bent om misverstanden te voorkomen. Het is ook belangrijk om op tijd pauzes te nemen zodat je niet vermoeid en onoplettend te werk gaat.

De rol van hulpverlening

Wanneer er ondanks alle voorbereiding en het volgen van de veiligheidsrichtlijnen toch een ongeval gebeurt, is het belangrijk om te weten hoe je moet reageren in deze situatie. Hulpverleningsorganisaties geven trainingen aan bedrijven om te zorgen dat je weet hoe je moet handelen in deze situaties en wat je kan doen voordat de hulpverlening aanwezig is. De stappen die je vooral eerste zelf zou moeten zetten zijn:

  • Omgeving veilig maken: Wanneer er een ongeluk gebeurt in de bouw is het belangrijk dat de omgeving veilig gemaakt wordt. Hierbij komt kijken dat je de machines uitzet en waarschuw je anderen over de situatie en dat de hulpverlening eraan komt. Zorg dat je dan ook iemand aanwijst die hulpverlening kan ontvangen en doorverwijzen naar het ongeluk. Houd andere omstanders op afstand.
  • Eerste hulp verlenen: Wanneer er een hartstilstand plaatsvindt, voer dan, als je bevoegd bent, reanimatie uit. Wanneer er een ongeluk is waar veel bloed bij komt kijken, dan moet je het bloeden proberen te stoppen met drukverband. Zorg tijdens het ongeluk ervoor dat je het slachtoffer warm houdt.
  • Wanneer het gevaar over is en het slachtoffer wordt verzorgd is het belangrijk om het ongeluk te documenteren zodat er duidelijkheid is over wat er precies was gebeurd, dit kan namelijk ook belangrijk zijn voor de hulpverlening en de rest van het team.

« Ga terug


Cookie-instellingen beheren