Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Tholen

Brandweer Tholen is een moderne organisatie die de beschikking heeft over een 70-tal vrijwillige brandweermensen. Verder zijn er acht personen werkzaam in de beroepsondersteuning. Zij verrichten hun werkzaamheden vanaf het gemeentehuis in Tholen. De vrijwillige brandweermensen zijn verdeeld over de vijf blusgroepen binnen de gemeente Tholen die gestationeerd zijn op de kazernes in Tholen, Sint-Maartensdijk, Sint-Annaland, Stavenisse en Sint Philipsland. Iedere blusgroep heeft een postcommandant welke de dagelijkse leiding over de blusgroep heeft.

Kazerne Sint-Aannaland
De kazerne van de blusgroep Sint-Annaland staat aan de Veilingweg. Specialisme van deze post is het verzorgen van de logistieke ondersteuning tijdens grootschalige of langdurige inzetten en het verzorgen van groot watertransport bij grote branden. De 19 vrijwilligers van deze blusgroep zijn voor de logistieke taken verdeeld in twee ploegen. Voor de basis brandweerzorg heeft de blusgroep de beschikking over een uit 2001 daterende MAN tankautospuit. Als aanvulling hierop staat in de kazerne ook een motorspuitaanhanger die gebruikt kan worden om bluswater te onttrekken uit bijvoorbeeld sloten.

Om tijdens grote branden in voldoende bluswater te kunnen voorzien is op deze kazerne ook een dompelpomp gestationeerd. De pomp is gemonteerd op een haakarmbak en wordt vervoerd door een eveneens op deze kazerne gestationeerd haakarmchassis. Sinds 2010 staat in deze kazerne een tankwagen gestald. Dit voertuig wordt ingezet in de gehele gemeente Tholen, alsmede indien nodig daar buiten. Het voertuig heeft een tankinhoud van ruim 16 kubieke meter, zodat dit voertuig voor voldoende bluswater kan zorgen in de tijd dat een grootschalig watertransportsysteem wordt opgebouwd. Verder is het voertuig voorzien van een luchtdrukschuimsysteem, One Seven genaamd.

Tenslotte heeft ook een logistiek voertuig een plekje in de brandweerkazerne van Sint-Annaland. Aan boord van het voertuig is onder meer een rookverdrijver, welke na een binnenbrand door het logistieke team ter plaatse gebracht wordt. Verder komt het voertuig ter plaatse om de catering te verzorgen in geval van een langdurige of grootschalige inzet.

Kazerne Sint-Maartensdijk
De blusgroep Sint-Maartensdijk is gevestigd in de kazerne aan de Oostsingel. De blusgroep beschikt over een vijftiental vrijwilligers. Voor de zogenoemde basis brandweerzorg beschikt de blusgroep over een tankautospuit welke is bepakt volgens het door het ministerie vastgestelde standaardbestek.

Naast de basis brandweerzorg verzorgd deze blusgroep ook een tweetal aanvullende taken. Het gaat dan om hulpverleningsondersteuning bij ongevallen en een Waarschuwings- en Verkennings Dienst (WVD). Als HV-ondersteuning rukt de blusgroep Sint-Maartensdijk uit met de tankautospuit en de speciaal ingerichte HV-aanhanger. Zij worden standaard gealarmeerd bij de melding 'beknelling'.

Het WVD-team kan ingezet worden voor metingen bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen of in geval van een brand waarbij het vermoeden bestaat dat schadelijke stoffen vrijkomen. Met behulp van geavanceerde apparatuur kan een WVD-team uitsluitsel geven over het al dan niet aanwezig zijn van dergelijke stoffen.



Kazerne Sint-Philipsland
De brandweerkazerne in Sint Philipsland staat in de Schoolstraat. Tot 1995 was dit pand de huisvesting van zowel de brandweer als de gemeentewerken van de toenmalige gemeente Sint Philipsland. Na de gemeentelijke herindeling met Tholen is de kazerne grondig verbouwd. De karakteristieke slangendroogtoren is tijdens deze verbouwing verdwenen en de ruimte welke in gebruik was bij de gemeentewerken is verbouwd tot kantine. In de kazerne van de blusgroep Sint Philipsland staan een MAN tankautospuit en een motorspuitaanhanger gestald.

De blusgroep Sint Philipsland verzorgd de uitvoering van een tweetal specialistische taken, te weten het optreden als WVD-team en als gaspakkenteam. Voor beide specialismen is geavanceerder apparatuur beschikbaar om bij calamiteiten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn daadkrachtig te kunnen optreden. Tenslotte heeft in de kazerne aan de Schoolstraat ook de jeugdbrandweer haar onderkomen. Op de zolder van het gebouw zijn kleedruimtes gesitueerd. Meer informatie over de jeugdbrandweer is elders op deze website te vinden.

Kazerne Stavenisse
De kazerne van de blusgroep Stavenisse is gevestigd aan de Julianastraat. De kazerne omvat een voertuigstalling op de begane grond en een instructielokaal annex kantine op de verdieping. De blusgroep Stavenisse beschikt over een MAN tankautospuit uit 1996. In 2011 is dit voertuig op diverse punten grondig gereviseerd. Verder beschikt het korps over een motorspuitaanhanger. Dit betreft overigens een ander type als de andere blusgroepen van brandweer Tholen. Tenslotte is de blusgroep voorzien van een snelle motorboot van ruim 5 meter lang en een buitenboordmotor met een vermogen van 60 PK. Een aantal personen uit de blusgroep is opgeleid om met dit vaartuig te werken.

Gezien de geografische ligging van Stavenisse op de kop van het eiland Tholen én aan de Oosterschelde was juist deze blusgroep de meest geschikte locatie om een boot te stationeren. Binnen enkele minuten na een alarmering kan dit vaartuig te water gelaten worden, waarna vervolgens binnen korte tijd een groot deel van de Oosterschelde bereikt kan worden. De snelle motorboot zal ook vrijwel alleen voor het buitenwater ingezet worden. Het duikteam Tholen beschikt over een boot welke geschikt is voor binnenwater. De snelle boot van de blusgroep Stavenisse kan zowel zelfstandig als in combinatie met het duikteam ingezet worden.

Kazerne Tholen
De blusgroep Tholen is sinds november 2010 gevestigd aan de Grindweg, net buiten de bebouwde kom van Tholen. Tot die tijd was de blusgroep gevestigd aan de Ten Ankerweg. Vanwege gebrek aan voldoende ruimte voor de stalling van de voertuigen en het ontbreken van benodigde ARBO-voorzieningen werd besloten tot nieuwbouw. Op 20 november 2010 werd de kazerne officieel geopend door burgemeester W. Nuis van de gemeente Tholen. De kazerne ligt op een erg strategisch punt, gezien de uitvalswegen richting Oud-Vossemeer en Poortvliet. Ook de ontsluiting richting Midden en West Brabant ligt via de Thoolse brug voorhanden.

In de kazerne aan de Grindweg zijn de blusgroep en het duikteam van Tholen gestationeerd. In het pand is plaats voor de tankautospuit en het waterongevallenvoertuig. Ook staat er een dienstvoertuig in de kazerne wat met name gebruikt wordt door de beroepsondersteuning van brandweer Tholen.

Contactgegevens:
- Algemeen: Hof van Tholen 2, 4691 DZ Tholen / Postbus 51, 4690 AB Tholen.
- Kazerne Sint-Annaland: Veilingweg 22, 4697 RR Sint-Annaland.
- Kazerne Sint-Maartensdijk: Oostsingel 80, 4695 BN Sint-Maartensdijk.
- Kazerne Sint-Philipsland: Schoolstraat 3, 4675 BL Sint Philipsland.
- Kazerne Stavenisse: Julianastraat 7, 4696 BH Stavenisse.
- Kazerne Tholen: Grindweg 51, 4691 ES Tholen.


Posten en materieel

Sint-Annaland
- 4364 Dompelpomphaakarmbak
- 4387 Hulpverleningshaakarmbak
- 4232 Tankautospuit
- 4262 Watertankwagen
- 4272 Dienstvoertuig
- 4382 Haakarmvoertuig

Sint-Maartensdijk
- 4234 Tankautospuit

Sint-Philipsland
- 4231 Tankautospuit

Stavenisse
- 4233 Tankautospuit
- 4283 Vaartuig

Tholen
- 4230 Tankautospuit
- 4280 Waterongevallenwagen
- 4285 Vaartuig


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren