Sneeuwballen winnen het van rotjes
MIDDELBURG - Middelburg moet gistermiddag tussen half vijf en half zes een van zijn rustigste uren dezer dagen hebben gekend. Brigadier H. Kerkhof en surveillant A. Meijer van de politie op Walcheren zijn er samen met de verslaggever helemaal klaar voor. De jacht op vroegtijdig afgestoken vuurwerk kan beginnen. Maar hoe ze ook door de Middelburgse wijken rijden, geen enkele melding van vuurwerkoverlast komt hun kant op. Nergens een baldadige jongere te betrappen die de regels aan zijn laars lapt.
Kerkhof heeft er een diplomatieke verklaring voor: „Het moet te danken zijn aan de inspanningen van vorige jaren. De schrik zit er misschien een beetje in.“ Misschien dat de sneeuwbui die tijdens de rit door Middelburg opsteekt er ook iets mee te maken. De niet als politiewagen herkenbare auto wordt namelijk niet met rotjes bestookt maar wel met een verloren sneeuwbal. Als er al groepjes jongeren bij elkaar staan, zijn ze vooral met sneeuw bezig. Bij het winkelcentrum in Dauwendaele lijkt een jongen een sigaret aan te steken. Misschien om vuurwerk te laten ontbranden. Nee hoor, hij heeft gewoon koude handen van de sneeuw en blaast er in.
In totaal zeven teams van twee politiemensen zijn gisteren, vandaag en morgen op Walcheren op pad om te reageren op meldingen van voortijdig afgestoken vuurwerk, overlast van vuurwerk en om jongeren die vuurwerk afsteken op heterdaad te betrappen. En dat gebeurt ook in de regio’s Oosterschelde en Zeeuws-Vlaanderen.
De mensen zijn op pad in onopvallende auto’s of maken een wandelingetje in buurten die er om bekend staan dat er veel voortijdig vuurwerk wordt afgestoken. Zaterdag zal de aandacht vooral uitgaan naar illegaal vuurwerk. Dat is te herkennen aan de zware knallen. Want officieel mag er op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur ’s morgens vuurwerk worden afgestoken. Waar dat vroege tijdstip vandaag komt weet Kerkhof niet precies. Vroeger was het vanaf 22.00 uur ’s avonds en hij heeft wel eens horen zeggen dat iemand zich vergiste en die tien uur ’s avonds verward heeft met tien uur ’s morgens. Zo zou het in de wet terecht zijn gekomen. Maar of dat waar is weet hij niet zeker.
De aandacht van de politie voor het vuurwerkprobleem is niet misplaatst. Alleen al op Walcheren zijn donderdag tot 16.00 uur zes jongeren aangehouden en naar het bureau Halt gestuurd. Kerkhof, coördinator van het vuurwerkproject van de politie op Walcheren legt uit er een nauwe samenwerking met dat bureau is. Iedere jongere tot zestien jaar die wordt betrapt krijgt de keus tussen het betalen van de boete of een alternatieve straf van het bureau Halt.
Er wordt bij de jongeren op aangedrongen om voor dat laatste te kiezen, want van de alternatieve straf kunnen de jongelui nog wat opsteken. En dat is niet het geval als pa of moe simpelweg de boete betalen. Die alternatieve straf bestaat uit een aantal uren werken en leren. Vaak is dat het schoonmaken van brandweerauto’s. Als jongeren zonder problemen het Halt-traject doorlopen wordt na ongeveer een half jaar de administratie van deze overtreding vernietigd. Bij jongeren tot zestien jaar wordt aan de ouders toestemming gevraagd voor het Halt-traject. Weigeren die dat, dan gaat de zaak naar de kinderrechter.
Wie bij het voortijdig afsteken tot 100 strijkers in zijn bezit heeft kan een boete van 80 euro krijgen, van 101 tot 300 strijkers kost 132 euro en nog meer vuurwerk levert een proces-verbaal op. Vuurwerk zonder juiste aanduiding, vaak illegaal vuurwerk, brengt een boete van 52 euro met zich mee. Dat geldt ook als vuurwerk wordt afgestoken buiten de toegestane tijd. Kerkhof merkt wel verschil met de jaren toen er nog geen vuurwerkproject was: „Toen klapte alles. Ze staken van alles af. Nu is het veel rustiger geworden, al komen er uit heel Zeeland bij de meldkamer toch nog heel wat telefoontjes binnen omdat mensen last van vuurwerk hebben.
Brievenbussen Vorig jaar heeft de Middelburgse politie nog een viertal jongeren aangehouden o
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025