Gezamenlijke aanpak winkelcriminaliteit
Uit de aangiften en de meldingen die bij de politie bekend zijn, blijkt dat Zeeland relatief veilig is. Wel ziet de politie een toename van zwaardere misdrijven, zoals overvallen. De kleine criminaliteit verschuift van winkels die veel beveiligingsmaatregelen genomen hebben, zoals supermarkten en benzinestations, naar winkels die minder goed beveiligd zijn.
Met de enquête willen politie en Kamer van Koophandel de bewustwording bij de ondernemers vergroten. Uit ervaringen elders in Nederland blijkt namelijk dat het beter is om van tevoren maatregelen te nemen dan achteraf.
Uit vergelijkbaar onderzoek onder de Zeeuwse winkeliers in 2005 bleek dat zes op de tien winkeliers wel eens met winkeldiefstal is geconfronteerd. Door nu het onderzoek te herhalen wordt opnieuw inzicht gekregen in de aard en omvang van de overlast die winkeliers ervaren. Ook worden bepaalde ontwikkelingen ten opzichte van 2005 zichtbaar.
Kortere lijnen
De Kamer van Koophandel is al een aantal jaren actief in het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zeeland, waarmee ze samen met het Openbaar Ministerie, de gemeenten, de Politie Zeeland, het MKB-Zeeland en de Brabants-Zeeuwse Werkgeversorganisatie (BZW) het ondernemen in Zeeland veiliger wil maken. Door kortere lijnen tussen de partijen kan eventuele overlast beter en sneller worden aangepakt. Het lokale Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden en bedrijventerreinen is een voorbeeld van een gezamenlijke preventieve actie.
De resultaten van de enquête moeten nog voor de zomer bekend zijn.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024
20 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |