Gevaarlijke teek rukt verder op
SINT-PHILIPSLAND - De teek dermacentor reticulatus, die onlangs werd ontdekt bij koeien in de weilanden bij Sint-Philipsland rukt verder op.
Dierenarts S. Jansen van dierenkliniek Steenbergen trof de teek, die normaal niet in Nederland voorkomt, afgelopen week aan bij honden in Oud-Vossemeer en Sint-Annaland. Jansen kreeg afgelopen week zes teken binnen. Bij vier daarvan ging het om de dermacentor reticulatus. „Het zijn geen grote aantallen, maar in deze tijd van het jaar sta ik er toch echt van te kijken.“
Teken zijn normaal alleen van april tot oktober actief. „Deze teek hecht zich lang op de vacht en zit er waarschijnlijk al sinds de zomer.“ Jansen verwacht nog meer meldingen te krijgen. Met de ontdekking van de dermacentor-teek in Sint-Philipsland is bewezen dat de teek zich permanent gevestigd heeft in Nederland.
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht verricht momenteel onderzoek. „De teek kan drager zijn van verschillende infectieziekten bij dieren, maar ook bij mensen. We onderzoeken welke infecties de teek precies veroorzaakt“, aldus F. Jongejan, die het onderzoek leidt. Duidelijk is wel dat de teek de bloedparasiet babesia canis met zich mee kan dragen, die bij honden de bloedziekte babesiose veroorzaakt.
Deze ziekte, die overigens wel goed te behandelen is, kan dodelijk zijn. In Zeeland is babesiose tot nu toe nog niet voorgekomen. Jongejan: „Mensen kunnen honden beter niet los laten lopen in natuurgebieden en verwilderde weilanden.“
Bij mensen kan de teek, behalve de ziekte van Lyme, ook andere infectieziekten veroorzaken. „We zijn het nog aan het onderzoeken, dus ik kan daar nog geen duidelijke uitspraken over doen“, aldus Jongejan. Hij verwacht dat de resultaten van het onderzoek vóór het voorjaar bekend zijn.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
24 november 2024
24 november 2024
23 november 2024
22 november 2024