Hap’s Zeeuws-Vlaanderen krijgen extra geld
TERNEUZEN - De huisartsenposten (hap’s) in Zeeuws-Vlaanderen zijn voorlopig uit de financiële problemen. De posten krijgen extra geld van het rijk om de begrotingstekorten over 2005 en 2006 weg te werken.
Dat zegt directeur L. Vosters van de huisartsenpost voor Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen, die in Terneuzen is gevestigd. De hap in Terneuzen kampte volgens Vosters met een jaarlijks gat van 400.000 euro, omdat het geld dat beschikbaar werd gesteld via het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) ontoereikend was om de werkelijke kosten te dekken. Soortgelijke problemen speelden bij de huisartsenpost in Oostburg, waar het tekort zelfs nog groter was. „Inmiddels is Zeeland echter erkend als bijzonder gebied. Het is nu duidelijk dat de huidige regelgeving niet toereikend is om de huisartsenposten te laten bestaan. In afwachting van nog nader onderzoek is al extra geld toegekend, waardoor de begrotingen over de jaren 2005 en 2006 sluitend af kunnen worden gesloten“, aldus Vosters.
De brandbrief die de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten eind december aan het CTG hebben gestuurd, is daarmee min of meer achterhaald, zegt de directeur van de hap in Terneuzen. Namens zijn collega’s in Terneuzen en Sluis deed wethouder P. Weemaes van de gemeente Hulst in die brief een klemmend beroep op het CTG om snel met noodmaatregelen te komen om het voortbestaan van de hap’s in Zeeuws-Vlaanderen te garanderen.
„De huidige normering voor de huisartsenposten levert blijvend een groot structureel tekort op. Daarom is een heroverweging van de norm op zijn plaats. Het CTG moet rekening houden met de specifieke problematiek die speelt in uitgestrekte plattelandsgebieden met een lage bevolkingsdichtheid zoals Zeeuws-Vlaanderen“, aldus Weemaes.
Vosters is niettemin blij met de steun van de drie gemeenten, omdat de kou volgens haar nog niet helemaal uit de lucht is. „In de loop van dit jaar vindt een landelijk onderzoek plaats om meer inzicht te krijgen in de kosten van de huisartsenposten. Wij hopen dat dit onderzoek ertoe leidt, dat de normering voor Zeeland naar boven wordt bijgesteld. Dat neemt echter niet weg, dat het goed is dat de gemeenten in de streek ook druk houden op het CTG, om die structurele oplossing voor de financieringsproblematiek te bewerkstelligen.“
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
27 december 2024
27 december 2024
26 december 2024
25 december 2024