Brandweer Schouwen wil watertankwagen
De bluswatervoorziening op het eiland staat al enige tijd volop in de belangstelling. Er dreigt immers een tekort aan voldoende bluswater bij grote calamiteiten. “Waar het bij de bluswatervoorziening primair om gaat is dat aan drie vastgestelde parameters moet worden voldaan, de tijd waarin de bluswatervoorziening kan worden opgebouwd; de capaciteit die de voorziening levert, afgestemd op de vooraf vastgestelde behoefte en de bereikbaarheid van de bluswatervoorziening met de bij de brandweer in gebruik gestelde voertuigen en systemen”, aldus de gemeentelijke brandweer.
“De huidige primaire bluswatervoorziening staat echter onder voortdurende druk op grond van de huidige waterleidingwet. Er bestaat geen wettelijke verplichting meer voor de waterleidingbedrijven tot het leveren van bluswater. Door de waterleidingbedrijven wordt steeds vaker de nadruk gelegd op de kwaliteit van het drinkwater in plaats van de voor de brandweer zo belangrijke capaciteit. Om de bluswatervoorziening voor de toekomst verder veilig te stellen is het nodig om de ontwikkelingen goed te blijven volgen en de nodige tijd te blijven investeren in het vastleggen van extra bluswatervoorzieningen. Hoewel de wettelijke taak van de brandweer bestaat uit zowel het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, zal de wijze waarop we dit bereiken innovatief moeten worden opgepakt.”
Brandkranen
De kosten voor de aanleg van bluswatervoorzieningen liggen in principe bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze voorzieningen vallen onder de (basis)brandweerzorg. Dit geldt voor zowel de aanleg als het (jaarlijkse) onderhoud van deze voorzieningen. Om ervoor te zorgen dat er overal voldoende bluswater beschikbaar komt, zouden extra brandkranen kunnen worden aangelegd. Deze optie valt af want naar schatting zou het huidige aantal van ruim 1300 brandkranen alleen al in het buitengebied moeten worden uitgebreid met zeker ruim 190 extra brandkranen. In totaal zou het aanleggen hiervan bijna 1 miljoen euro gaan kosten. “Hier komen de kosten nog bij voor de aanleg van brandkranen in de kernen en de leidingen, die het bedrag fors kunnen opdrijven. Ook is de capaciteit met deze optie nog niet volledig gegarandeerd omdat de leidingdiameter te klein kan zijn”, aldus de brandweer.
Vanwege de hoge kosten voor de aanleg van extra brandkranen heeft de brandweer onderzoek gedaan naar alternatieven. Hieronder viel onder meer het aanbrengen van geboorde brandputten, het beschikbaar maken en/of aanbrengen van meer open water, bluswaterriolen of bluswatervijvers en het aanschaffen van extra materieel zoals een (water)tankwagen en het toevoegen van mini dompelpompen aan de standaarduitrusting van tankautospuiten.
De eenvoudigste, doelmatigste en het snelst te realiseren optie is volgens de brandweer de aanschaf van een omgebouwde voormalige melkwagen tot watertankwagen. De eenmalige kosten hiervoor bedragen circa 90.000 euro en de jaarlijkse lasten zullen neerkomen op zo'n 1.500 euro. Volgens de gemeente heeft een dergelijk voertuig ook de nodige pluspunten. “Het voertuig is inzetbaar over geheel Schouwen-Duiveland, het is een goede manier om de tijd te overbruggen naar de opbouw van het zogenaamde grootwatertransport, het voertuig kan in het natuurgebied pendelen als tankwagen tussen de waterwinplaats en de blusvoertuigen. Bovendien is er sprake van een naar verhouding lage aanschafprijs en betrekkelijke lage exploitatiekosten.”
Het is de bedoeling dat het nieuwe voertuig direct wordt mee gealarmeerd bij calamiteiten in het buitengebied. De exploitatiekosten zullen betaald te worden uit de lopende brandweerbegroting.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024