Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Actie agressie tegen hulpverleners

Toegevoegd: 19-10-2010, 16.53 uur
Het prestatiecontract werd vanmiddag in Middelburg ondertekend Het prestatiecontract werd vanmiddag in Middelburg ondertekend
Het prestatiecontract werd vanmiddag in Middelburg ondertekend
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Diverse organisaties, waaronder de politie Zeeland, hebben vandaag afspraken gemaakt over het terugdringen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals hulpverleners, beveiligers en buschauffeurs.

Sinds 2006 worden via het Ministerie van Binnenlandse Zaken projecten gestart om het aantal incidenten te reduceren. Actie is nodig, want dagelijks raken in ons land drie politiemensen gewond als gevolg van agressie en geweld. Ook krijgen met name buschauffeurs vaak te maken met de onaangename facetten die in de afgelopen jaren steeds meer 'gebruikelijk' zijn geworden tijdens hun werk.

De samenwerkende partijen hebben zich middels een prestatiecontract als doel gesteld om een daling van 15 procent te behalen. Om tot resultaat te komen is het volgens burgemeester Schouwenaar van Middelburg belangrijk dat diverse partijen die met de kwestie te maken hebben samenwerken. “Er worden wel vaker intenties uitgesproken, maar nu zijn alle organisaties ook daadwerkelijk op het hoogste niveau betrokken.”

De ondertekening dinsdagmiddag in de raadszaal van het Middelburgse stadskantoor is de zichtbare aftrap van een project waarin de afgelopen weken al hard aan is gewerkt. In het contract is onder meer opgenomen dat in elke organisatie afzonderlijk zal worden gekeken naar verbeterpunten met betrekking tot het voorkomen en aanpakken van agressie en geweld. Zo worden bijvoorbeeld procedures onder de loep genomen en zal bekeken worden of er normen kunnen worden opgesteld waarmee door iedereen kan worden gewerkt.

Een ander belangrijk aspect van de overeenkomst is het doel om daderinformatie uit gaan wisselen. Door het bundelen van de krachten kan voorkomen worden dat daders meerdere keren een 'eerste waarschuwing' krijgen en zodoende kunnen makkelijker verdere maatregelen worden getroffen. Bovendien willen de partijen de kosten voor bijvoorbeeld ziektegeld van de getroffen werknemers verhalen zodat de belastingbetaler niet langer de dupe wordt.

Voor de uitvoering van het project heeft het ministerie twee ton beschikbaar gesteld. Dit geld zal onder meer worden besteed aan het informeren en trainen van medewerkers en het opstellen en uitvoeren van een grootscheepse communicatiecampagne.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
* (20-10-2010 om 11:12)
Hopelijk nemen hiermee de gewelddelicten ook echt af . ben erg blij met deze aktie!!!
Cookie-instellingen beheren