Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Preventietips na reeks inbraken

Toegevoegd: 03-12-2010, 18.26 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft preventietips naar aanleiding van de inbraken in verschillende dorpen en steden in de provincie.

"Woninginbraken hebben grote impact op de betrokkenen en daarom hebben zij bij de politie een hoge prioriteit. De meeste inbraken vinden plaats in de vroege avonduren tussen 18.00 en 22.00 uur, maar vooral vanaf het moment dat het donker begint te worden. Wij roepen burgers op om alert te zijn", aldus een woordvoerder.

Hoe gaan de daders te werk?
Volgens de recherche worden de woningen willekeurig uitgezocht en ook is er geen vaste werkmethode. "In sommige gevallen lijkt het er op dat er aan zogenaamde 'voorverkenning' wordt gedaan. Bij een willekeurige woning wordt aangebeld. Degene die voor de deur staat, dat kan zowel een man als een vrouw zijn, vertelt dat hij onderweg is, maar dat hij de weg kwijt is. Tijdens zo'n kort gesprekje krijgt deze 'voorverkenner' al een beeld van de bewoners en de woning waar hij aanbelt."

Ook is het gebeurd dat een potentieel inbraakslachtoffer wordt opgebeld door, zogezegd, een beveiligingsbedrijf. "Men heeft een mooie aanbieding van beveiligingsapparatuur. Krijgt de beller dan te horen dat iemand al is voorzien, is er weer belangrijke voorinformatie verschaft aan de inbrekers. Wees dus op uw hoede bij dergelijke telefoongesprekken en vertel niet alles aan een vreemde in zo'n gesprek. Sommige mensen doen zich anders voor dan ze werkelijk zijn."

Het is op dit moment nog niet bekend of de inbraken worden gepleegd door één of meerdere dadergroepen. De politie is natuurlijk naarstig op zoek naar de dader of daders van deze woninginbraken. Ze doet ook heel graag een beroep op de oplettendheid van de Zeeuwse burgers en wil niet alleen preventietips meegeven, maar ook graag tips ontvangen over verdachte situaties.

Ziet u iets vreemds in de straat, of overkomt u iets soortgelijks als hierboven omschreven staat? Doe dan het volgende:
- Onthoud het signalement en/of opvallende (uiterlijke) kenmerken
- Kijk met welk voertuig de verdachte persoon rijdt en noteer het kenteken
- Let op het taalgebruik van de verdachte persoon, heeft hij/zij een bepaald accent?
- Bel onmiddellijk bij verdachte situaties de politie via 112.

Overige tips:
- Sluit voordat u uw huis verlaat, of naar bed gaat, alle deuren en ramen goed af
- Leg kostbare zaken niet 'in het zicht'
- Zorg dat uw buitenverlichting werkt
- Noteer kenmerken en serienummers en maak foto’s van uw waardevolle bezittingen

Op deze manier kan de politie samen met u de daders achter slot en grendel brengen en de schade aan uw eigendommen beperken. Door het goed registreren van uw eigendommen kunnen wij deze bij het oplossen van woninginbraken vaak weer bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgen.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cas (3-12-2010 om 21:02)
Ik ben 2 maanden terug ongeveer gebeld voor beveiliging maar weet niet meer precies wat ik gezegd heb,geloof van dat ik een goeie waakhond heb. ging er niet vanuit dat het vals zou kunnen zijn eigenlijk.. dus iedereen opgepast!
Anoniem (3-12-2010 om 18:44)
Ik mag hopen dat de politie in Zeeland toch inderdaad hun best zal doen de dader-s- te pakken.... in (oost) Groningen doen ze er bar weinig aan en ben ik mijn spullen (was niet weinig) nog altijd kwijt terwijl ik de -waarschijnlijke- dader-s- kon aanwijzen.
Cookie-instellingen beheren