Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuwse en Brabantse politie samen

Toegevoegd: 14-12-2010, 17.32 uur
De Zeeuwse politie gaat samen met Midden- en West-Brabant.
De Zeeuwse politie gaat samen met Midden- en West-Brabant.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Zeeuwse politiekorps wordt samengevoegd met het korps Midden- en West Brabant. Dit heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een wetsvoorstel bekendgemaakt.

De huidige 26 politiekorpsen verdwijnen en er komt één landelijk  korps onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. De 26 korpsen worden teruggebracht naar 10 regionale eenheden. De tien regionale eenheden dragen zorg voor de uitvoerende politietaken in hun gebied. Zij doen dat als onderdeel van het landelijke korps. De grenzen van de regionale eenheden komen overeen met de voorgestelde grenzen van de arrondissementen (herziene gerechtelijke kaart). Daardoor zal de samenwerking in de justitiële keten worden vereenvoudigd. Eén van de regionale eenheden wordt het nieuwe, gezamenlijke 'korps' Zeeland-Midden- en West-Brabant.

Korpschef
De leiding van het landelijke korps wordt opgedragen aan de korpschef, die daarmee ook het boegbeeld is van de nationale politie. De korpschef is de baas van de regionale en landelijke eenheden van het korps. De minister van Veiligheid en Justitie is de baas van de landelijke korpschef en stelt de kaders waarbinnen de korpschef zijn taken vervult.

Een nieuwe functionaris in het politiebestel is de regioburgemeester. De regioburgemeester is de burgemeester van de gemeente met het hoogste aantal inwoners in een van de 10 regionale eenheden. In het geval van het Zeeuws-Brabrantse korps zou dat de burgemeester van Tilburg zijn. De regioburgemeester heeft een bijzondere rol bij het vaststellen van het regionale beleidsplan. Indien het de gezagsdragers (de burgemeesters en de hoofdofficier van justitie) uit het gebied van een regionale eenheid niet lukt hierover overeenstemming te bereiken, stelt de regioburgemeester het beleidsplan vast.

Het beheer van de politie komt onder directe verantwoordelijkheid van één minister, de minister van Veiligheid en Justitie. Dit draagt bij aan de eenheid van de politie in beheer en aan het gemeenschappelijk functioneren, waardoor de politie flexibel en slagvaardiger kan inspelen op continu wijzigende veiligheidsproblemen. De ondersteunende bedrijfsvoeringstaken ICT, huisvesting, inkoop, personeel en organisatie en financieel beheer worden, waar dat doelmatigheidswinst oplevert, geconcentreerd in één dienstonderdeel. Die doelmatigheidwinst zal ten goede komen aan het werk op straat.

Nut
De landelijke organisatie van de politie leidt volgens het ministerie tot "minder bureaucratie, grotere eenheid, meer professionaliteit, betere en snellere samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de politie en meer politiemensen die bezig zijn met het uitvoerende politiewerk". Het doel is "een veilige leefomgeving en een effectievere opsporing". Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer waarin de hoofdlijnen van het wetsvoorstel tot invoering van een nationale politie worden weergegeven. De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten ingestemd met verzending ter consultatie van het wetsvoorstel.

Minister Opstelten: "Ik stel de veiligheid en het vakmanschap van de politie voorop. Nederland moet veiliger worden voor de burger". De minister wil onder meer dat de politie meer aanwezig is in de wijk. Wijkagenten brengen nu 65 procent van hun tijd in de wijk door, de minister wil dat percentage verhogen naar 80 procent. Ook wordt het aantal uren recherchewerk uitgebreid, het aangifteproces vereenvoudigd en de heterdaadkracht vergroot. De bureaucratie en overhead worden beide met 25 procent teruggedrongen.

Voorstel
Na de instemming van de ministerraad heeft minister Opstelten het wetsvoorstel vandaag ter consultatie verstuurd. Tegelijkertijd heeft hij een brief aan de Tweede Kamer gezonden waarin de hoofdlijnen van het wetsvoorstel worden weergegeven. Na deze consultatiefase zal het wetsvoorstel ter advisering aan de Raad van State worden aangeboden. Na dit advies van de Raad van State zal het wetsvoorstel worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Minister Opstelten streeft ernaar het wetsvoorstel vóór 1-1-2012 in werking te laten treden.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
TM (15-12-2010 om 10:49)
Ik zie hier veel positiviteit in, zolang het niet ten koste gaat van het blauw op straat in AANTAL hier in Zeeland. Klinkt als een goede organistie in theorie, laat het s.v.p. niet ten koste gaan van de praktijk. Minder burocratie is goed, maar de 'poppetjes' mogen hier niet weg!!!
Ikke (15-12-2010 om 09:54)
Weer een beslissing van mensen die niet in de praktijk werken,meldkamer in Tilburg,niemand kennis van de streek...........,zonde.....verkeerde manier van bezuinigen. De andere hulpdiensten gaan volgen in de toekomst,en over vijf jaar word het weer teruggedraaid omdat het niet werkt. zonde
Karel (15-12-2010 om 07:05)
Ik vind het een slecht iets, samen werken oke maar samenvoegen... De brabantsepolitie heeft hun handen al vol aan de criminaliteit daar laat ze het zelf oplossen en niet het blauw uit zeeland halen.
Cor van Leeuwen (15-12-2010 om 03:20)
En wat dacht je van de rechtbank en torentijd die zullen ook wel die kanten op gaan.
Tom (14-12-2010 om 22:06)
Jammer hoor, dat de provincie Zeeland straks geen eigen politie meer heeft. Dan gaan ze dus in Tilburg vertellen hoe er in bijvoorbeeld Terneuzen en Vlissingen gewerkt moet worden...
Mar (14-12-2010 om 21:52)
Tja....Ard, ik geloof ook niet dat we blij moeten zijn met deze centralisatie. Hopelijk maken ze de genoemde voordelen waar... En waarom niet elke provincie een "regio"? Dan heb je tenminste nog enigzins het idee dat je als provincie op de kaart staat!
Cookie-instellingen beheren