Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

ANWB: 'Vakantie goed voorbereiden'

Toegevoegd: 18-12-2010, 20.30 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De kerstvakantie is voor velen begonnen en komende winter zullen circa 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie gaan. Zij doen er echter goed aan om de nodige voorzorg- en veiligheidsmaatregelen te treffen, zo meldt de ANWB.

De ANWB heeft tips voor onderweg, maar ook voor tijdens de vakantie zelf. Tips die trouwens met de huidige weersomstandigheden ook deels in eigen land te gebruiken zijn. Mensen die met de auto op pad gaan, moeten zich voorbereiden op het barre winterweer. Ze doen er dan ook goed aan om jassen, dekens en sneeuwkettingen bij de hand te houden. Ook moet bij extreme weersomstandigheden bijtijds onderdak worden gezocht. Verder raadt de organisatie aan om goede kaarten mee te nemen en de tank nooit bijna leeg te rijden.

Verder is het volgens de ANWB slim om winterbanden te monteren. In sommige landen zijn deze bovendien verplicht. Verder is het handig om voor aanvang van de reis de ruitensproeiervloeistof aan te vullen en met een goed onderhouden auto op pad te gaan. Om goed zichtbaar te blijven geeft de organisatie als tip mee om ook onderweg regelmatig de koplampen schoon te maken. “Tijdens de winter en wintersport zijn de omstandigheden een stuk zwaarder voor de auto. Laat bij voorkeur een wintercheckup bij een garage uitvoeren en tref zelf de juiste voorbereidingen.”

Handig
Hulpmiddelen die volgens de ANWB handig zijn om mee te nemen: extra ruitensproeiervloeistof, slotontdooier, een schep, startkabels, een zaklamp, olie en koelvloeistof. Verder is het goed om matten mee te nemen die gebruikt kunnen worden om uit diepe sneeuw gemakkelijker weg te kunnen rijden.

Naast de do's heeft de ANWB ook dont's. Zo is het niet aan te raden om de auto op de handrem te zetten. “Zet de auto in de versnelling als het gaat vriezen, dat werkt ook en geeft minder problemen.” Verder: “Heet water over een autoruit gieten. Dit zorgt ervoor dat de ruit wederom weer bevriest en is slecht voor de ruit”. Ook niet doen: De motor aanzetten voor het krabben van de ruiten. “De auto warmt nauwelijks op als deze stationair draait en het is slecht voor het milieu”.

De ANWB Alarmcentrale registreert elk wintersportseizoen veel patiënten met letsel als gevolg van wintersport. Ervaring leert dat op de derde dag van de wintersport de meeste ongelukken gebeuren, vaak vanwege vermoeidheid en overmoed. Letsel voorkomen? Zorg dat het lichaam voorbereid is op de lichamelijke inspanning en ga uitgerust op reis naar de wintersportbestemming. Het meeste letsel is overigens meestal te vinden aan de knieën, de benen en de armen.

Kosten
Om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan, raadt de ANWB Alarmcentrale aan om een goede reisverzekering af te sluiten. “Controleer bij de reisverzekering of er sprake is van wintersportdekking. Hiermee voorkomt de wintersporter dat de kosten van een repatriëring of reddingsactie voor eigen rekening komen. Een helikoptervlucht van de piste naar het ziekenhuis kost al gauw enkele duizenden euro’s”, zo laat de ANWB weten.

Verder is het goed om te weten dat geen enkele reis- of ziektekostenverzekering de kosten van een privékliniek in wintersportgebieden vergoed. “De behandelkosten zijn hier vele malen hoger dan in een openbaar ziekenhuis. Om te voorkomen dat iemand in een privékliniek wordt behandeld, is het belangrijk dat men zo vroeg mogelijk aangeeft dat ze naar een openbaar ziekenhuis gebracht willen worden. Denk hieraan tijdens de pisteredding of ambulancevervoer”, aldus de ANWB.

Ski-ongevallen

Op de skipiste gelden “verkeersregels” en bij ongevallen ten gevolge van het overtreden van deze regels kan de schade verhaald worden op de overtreder. Eigenlijk zijn er veel parallellen met verkeersongevallen. Een overtreding van de regels kan leiden tot aansprakelijkheid voor een ongeval. Het slachtoffer moet bewijs leveren van de aansprakelijkheid van de andere skiër.

Niet alleen andere skiërs kunnen aansprakelijk zijn voor een ongeval, ook de beheerders van voorzieningen zoals de skipiste, liften, sneeuwkanonnen en pistemachines kunnen aansprakelijk zijn voor ongevallen. In Italië zijn kinderen tot 14 jaar verplicht om een skihelm te dragen. Oostenrijk heeft een verplichting tot het dragen van een skihelm voor kinderen tot 15 jaar. Natuurlijk is het ook in andere landen en leeftijdscategorieën veiliger om met een skihelm te skiën. Regels staan ook ter plekke aangegeven, maar zijn ook terug te vinden op de website van de ANWB.

Regels
In het buitenland gelden op de weg andere regels dan in eigen land. Het is sowieso aan te raden winterbanden aan te schaffen. “Onze gewone banden zijn niet geschikt voor winterse omstandigheden. Steeds meer landen kennen een verplichting voor het gebruik van winterbanden of een verplichting bij winterse omstandigheden. Naast strafrechtelijke vervolging kan het gebruiken van zomerbanden of winterbanden met te weinig profiel in winterse omstandigheden leiden tot (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. De argumentatie hiervoor is dat een automobilist met zomerbanden een langere remweg en minder grip op de weg heeft en daardoor gevaar veroorzaakt”
In veel landen in Europa bestaan regels over het gebruik dan wel aanwezigheid van veiligheidhesjes, gevarendriehoek of een verbandtrommel in de auto.

Boetes
De ANWB waarschuwt dat als het om boetes gaat ook in het buitenland de pakkans steeds groter wordt. “Flitspalen en laserguns komen vakantiegangers ook in andere landen tegen. De politie kan bij staande houding verlangen dat direct ter plaatse wordt betaald. Soms is er een mogelijkheid om een waarborgsom te betalen. Hierdoor blijft de bezwaar- en beroepsprocedure mogelijk.

Is er geen staande houding dan wordt de boete nagezonden. Voor vele landen in Europa is het mogelijk dat de boete in Nederland geïnd kan worden door het CJIB. Ervaring leert dat de boetebedragen in het buitenland vaak hoger zijn dan in Nederland. Met name in Zwitserland en in de Scandinavische landen zijn de bedragen hoog.

Hulp
De ANWB heeft naast de Alarmcentrale in Den Haag in een aantal toeristisch belangrijke landen een eigen steunpunt. Zo kan lokaal snel hulp worden geboden, bijvoorbeeld aan wintersporters in de Alpen en aan automobilisten op doorreis naar de wintersportbestemming. Wintersporters die in de problemen raken, kunnen een beroep doen op de steunpunten in München (Duitsland) en Lyon (Frankrijk).

De ANWB Alarmcentrale is dag en nacht het gehele jaar door, bereikbaar op telefoonnummer +31 88 2692 888.

Handige links
- Zorgeloos op vakantie met de Nationale Reisverzekering.
- Wintersport verzekeringen bij Europeesche Verzekeringen
- Veilig op pad met Routemobiel EU-dekking
- Nog niet geboekt? Wintersport Belvilla
- Wintersport Aanbiedingen bij Jiba

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren