Door: Roland de Jong
TERNEUEN - Vanwege een tekort aan strooizout is ook de gemeente Terneuzen genoodzaakt de routes van de gladheidbestrijding flink in te korten.
De gemeente strooit voorlopig alleen nog op doorgaande wegen en routes naar hulpdiensten. De zoutleverancier levert al enkele weken geen zout meer en de bodem van de zoutvoorraad is daardoor bijna in zicht. Het zout dat Terneuzen nu nog heeft, wil de gemeente zo goed en effectief mogelijk gebruiken. Hoe lang de voorraad nog meegaat, is geheel afhankelijk van de vorst en de hoeveelheid sneeuw die er nog gaat vallen.
De zoutleveranciers kunnen de vraag naar strooizout van Rijk, provincies en gemeenten niet meer aan. De gemeente Terneuzen is verrast door het tekort aan zout. Afgelopen maand is nog een contract afgesloten om in januari vierhonderd ton extra op te slaan bij de nieuwe locatie van de gemeentelijke diensten in de Koegorspolder, maar ook deze levering is niet meer zeker.
In andere delen van Nederland is er ook een zouttekort, vaak doordat het zout wat nog op voorraad ligt, gereserveerd is voor grotere afnemers. In het buitenland is tevens niet aan zout te komen. Navraag bij verschillende leveranciers daar leverde dan ook niets op.
De gemeente Terneuzen heeft zich aangemeld bij het Zoutloket, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de provincie en deelnemende gemeenten in Zeeland. Dat vergroot de kans op het verkrijgen van strooizout. Het zoutloket verdeelt het nog aanwezige zout eerlijker tussen de verschillende wegbeheerders maar dit geeft geen enkele garantie op zout. Daarom treft de gemeente nu maatregelen om in ieder geval te kunnen blijven strooien op hoofdwegen.
Het is onmogelijk om de zoutdepots van de gemeente voor een streng winterseizoen zo vol te leggen dat er een gehele winter strooizout voor handen is. Er moet steeds worden aangevuld tijdens winters die veel vorst en sneeuw met zich meebrengen. Dit komt door de grote hoeveelheid zout dat dan voor het strooien nodig is. Zo werd er de laatste weken al vijfhonderd ton zout op de Terneuzense wegen uitgestrooid. Ter vergelijking: bij een gemiddelde winter is er maximaal driehonderdvijftig ton zout nodig.
De gemeente vraagt alle verkeersdeelnemers om extra voorzichtig te zijn.
Reageer op dit bericht
Reacties
Nieuwe reactie plaatsen:
Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
E J de Letter (24-12-2010 om 11:06)
Als de gemeente Terneuzen minder strooid en in de woonwijken al helemaal niet dan moeten we zeker ook minder gemeente belasting betalen?
En er word wel eens beweerd dat ambtenaren zitten te slapen, nou het begint er inderdaad op te lijken, goed plannen en eerder inkopen lijkt mij de juiste weg.
Henk (24-12-2010 om 09:52)
Terneuzenaar, Goedlopende of geen contracten, als het zout op is, sta je alsnog met lege handen. Leveranciers kunnen niet leveren, dan houdt het gewoon op. Daarnaast is niet iedere loods geschikt voor de opslag van zout, vanwege het hoge gewicht.
Fietser heeft gelijk, toon begrip ipv te klagen.
Ilse (23-12-2010 om 17:26)
Hoe je t ook draait of keert t gaat alleen maar om de centen!!! Triest maar waar... en de gemeentelasten van komend jaar??? die gaan weer lekker omhoog!! waarvoor vraag je je dan af... om de ambtenaren weer een vette bonus te geven zeker...
Fietser (23-12-2010 om 17:20)
Als iedereen die een beetje begrip heeft voor de situatie voor zijn deur een schop of sneeuwruimer pakt en even de stoep en de oversteek bij de fietspaden opruimt dan zou er al veel minder overlast zijn. We klagen, maar doen zelf niets. Het strooien en/of schuiven is al lastig, telkens opnieuw.
Terneuzenaar (23-12-2010 om 16:31)
Henk,
als ze goedlopende cotracten hadden stonden ze vooraan bij evt levering, laatste moment aflsuiten en je staat achteraan
daarnaast zijn er zat loodsen en gebouwen waar massa's zout geplaatst kunnen worden,
ik denk dat ze liever voor een duppie op de eerste rij hebben willen zitten
Henk (23-12-2010 om 14:23)
Kortzichtige reacties hieronder.
Het is niet zo simpel dat de gemeente meer voorraad kan aanleggen of zomaar even wat zout kan bijbestellen. Er is geen ruimte voor meer voorraad, als deze er al was: het zout is op..dus kan er niks besteld worden.
Eerst even nadenken voordat je reageert :-)
Eerste |
Vorige |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Volgende |
Laatste |