'Uitkeringsfraude duurde negen jaar'
MIDDELBURG - Tegen een 57-jarige vrouw uit Nieuwerkerk is vandaag op de zitting van de rechtbank in Middelburg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist. De vrouw wordt ervan verdacht negen jaar lang uitkeringsfraude te hebben gepleegd. Haar ex-man verbleef regelmatig bij haar en dat zou zij niet hebben opgegeven.
Haar ex-man, die werd verweten dat hij profijt had getrokken van haar uitkering hoorde een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen zich eisen. Het stel scheidde in 1995 en vanaf die dag stond de auto van de man voor de deur van de vrouw omdat er in de straat waar hij woonde een parkeerverbod was. De man woonde vrijwel pal achter haar.
Dat de man regelmatig door de voordeur naar binnen kwam ontkende de vrouw niet, maar zei er wel bij dat hij dan ook direct weer door de achterdeur naar buiten ging of in haar woning op de bank in slaap viel. Af en toe bleef hij slapen en als hij bleef eten betaalde hij daar voor. Ook dronk hij 's morgens bij haar een kop koffie en buren zagen hem vertrekken. Daaruit trokken zij de conclusie dat hij bij haar verbleef en tipten in 2006 de sociale recherche. Die constateerde dat er niets aan de hand was.
In 2009 kwam er weer een anonieme tip en er volgde een onderzoek. In 2010 werd de vrouw van haar bed gelicht, in een boevenwagen gestopt en naar Torentijd gebracht, waar zij urenlang werd verhoord. Uiteindelijk had zij een verklaring getekend waarin ze bekende fraude te hebben gepleegd. Immers, ze had een een-ouder-uitkering, terwijl har ex-partner regelmatig bij haar verbleef. Op de zitting verklaarde de vrouw te hebben getekend, omdat ze anders niet naar huis mocht.
De raadsman van het paar, H. Goedegebure, hekelde het optreden van de sociale rechercheurs en vooral de inhoud van het onderzoek dat ze hadden verricht. ,,Er is niets gecontroleerd, niets geverifieerd, niets onderzocht, niets geconcretiseerd. Alles is gebaseerd op een paar getuigenverklaringen en vandaaruit is het bewijs geconstrueerd.'' Verder viel het de raadsman op dat de rechercheurs wel tijd hadden om met vier man de twee te verhoren, maar geen tijd hadden gehad om degelijk onderzoek te verrichten.''
Hij meende dan ook dat de periode van negen jaar niet bewezen kon worden. Wel bewezen achtte hij dat er vanaf april 2010 wél was gefraudeerd, omdat het stel vanaf die tijd weer samenwoonde en de vrouw dat niet had opgegeven. De gemeente heeft het paar inmiddels een acceptgiro gestuurd met het verzoek binnen tien dagen ruim 150.000 euro aan onterecht genoten uitkering over te maken.
De rechtbank wijst vonnis op 9 februari.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025