Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Campagne Gewoon 30 herhaald

Toegevoegd: 08-02-2011, 10.07 uur
Kinderen spreken een automobilist aan. Kinderen spreken een automobilist aan.
Kinderen spreken een automobilist aan.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong
ARNEMUIDEN - Wegens succes herhaald. Dat geldt zeker voor de verkeersveiligheidscampagne 'Gewoon 30!' van de gemeente Middelburg. Sinds kort worden in de gemeente weer de zogeheten staandehoudacties georganiseerd.

Alle woongebieden in de gemeente Middelburg zijn de afgelopen jaren ingericht als 30 kilometer-zone. Het doel hiervan is en was de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de woonwijken te vergroten. Met de campagne 'Gewoon 30', probeert de gemeente Middelburg in samenwerking met de Politie Zeeland en basisschoolkinderen onder de aandacht te brengen dat 30 kilometer per uur rijden in woongebieden veel veiliger is dan rijden met een hogere snelheid.

“Veel mensen beseffen het niet, maar het is echt waar; 30 kilometer per uur rijden bespaart levens. De meeste ongevallen worden veroorzaakt door te hard rijden. Wat veel mensen niet weten is dat bij een noodstop bij 30 kilometer per uur de remweg gemiddeld 13 meter is. Bij een zelfde noodstop bij 50 kilometer per uur is de remweg maar liefst 28 meter, meer dan het dubbele dus. De gevolgen laten zich raden. De snelheid is ook vaak bepalend voor de ernst van het ongeval. Een aanrijding met een auto die 30 kilometer per uur rijdt, kost één op de tien slachtoffers het leven. Echter bij een snelheid van 50 kilometer per uur is het fataal voor 50% van de slachtoffers”, aldus de gemeente.

Een belangrijk onderdeel van de campagne 'Gewoon 30!' zijn de staandehoudacties, waarin basisschoolkinderen uit groep 8 een grote rol spelen. In samenwerking met de Verkeerspolitie Zeeland wordt van bestuurders in woonwijken de snelheid gemeten. Alle bestuurders worden staande gehouden door de politie. Samen met de schoolkinderen volgt een gesprekje. Dat gebeurt niet alleen met hardrijders, ook met bestuurders die zich netjes aan de snelheid houden wordt een gesprek over het onderwerp aangekoopt.

De schoolkinderen delen hierbij groene en gele kaarten uit. Een groene kaart met een cadeautje aan de bestuurders die het goed hebben gedaan en een gele kaart aan bestuurder die iets te hard hebben gereden. Maken bestuurders het echt te bont, dan volgt ter plaatse een bekeuring.

De staandehoudacties zijn zo succesvol dat ze in 2011 voor de 7e keer worden gehouden. Aan de actie doen zeven basisscholen in Middelburg, Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland mee. Dinsdag werd gecontroleerd in Arnemuiden.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rob (9-2-2011 om 14:19)
Je zegt het zelf een fietser die door rood rijdt! Niet te vergeten de spookrijdende fietsers, de fietsers zonder licht, de voetgangers die als een kip zonder kop oversteken, die allemaal denken de automobilist is bij voorbaat schuldig.
Minnaard (8-2-2011 om 10:26)
Misschien dat deze actie ook kan plaatsvinden op Noordbeekseweg en Westerbaan alsmede kruising bij Papegaaienburg in Vlissingen. Ondanks diverse mail naar politie wordt hier geen .... aan gedaan. Wachten tot hier een moeder met kind wordt aangereden of een fietser die door rood rijdt
Cookie-instellingen beheren