Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Dwangsommen na verdrinking

Toegevoegd: 10-05-2011, 16.02 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - De verdrinking van een 12-jarige jongen in zwembad Scheldorado in Terneuzen heeft geleid tot het opleggen van drie dwangsommen.

Op 20 januari verdronk een jongen in het bad. Uit politieonderzoek is gebleken dat op het moment van het incident voldoende toezichthouders bij het recreatiebad aanwezig waren. Ook heeft de politie geconstateerd dat de toezichthouders adequaat hebben gehandeld na de constatering dat de jongen in problemen verkeerde.

Als bevoegd gezag voor de zwembadwetgeving heeft de Provincie Zeeland onderzocht of de toezichthouders van het zwembad, die op het moment van het incident aanwezig waren, beschikten over de vereiste vaardigheden. Toezichthouders van de afdeling Handhaving Natuur en Milieu van Provincie Zeeland hebben geconstateerd dat geen van de op het moment van het incident in functie zijnde toezichthouders aantoonbaar beschikten over de vaardigheid reddend zwemmen.

Of het wel beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen, door ten minste één toezichthouder in functie, de gevolgen van het incident had kunnen voorkomen is niet bekend. Het niet beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen is echter een overtreding van artikel 25, eerste lid, van het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz).

Daarom is de Provincie overgegaan tot handhaving door drie lasten onder dwangsom op te leggen, te weten aan Scheldorado B.V., aan Hooge Paaschberg B.V. (als directeur van Scheldorado B.V.) en aan de manager van het zwembad. Gedeputeerde Staten achten de drie genoemde partijen namelijk verantwoordelijk omdat zij elk afzonderlijk hun invloed kunnen uitoefenen om uitsluitend gelegenheid tot zwemmen te bieden, wanneer aan gestelde wettelijke eisen is voldaan.

Zie ook:
- Jongen (12) verdronken in zwembad (20-01-2011)

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Simon (11-5-2011 om 10:34)
Dan wordt de volgende met een boete het Vlissingse zwembad?? Daar zijn 2 ongelukken binnen één maand gebeurd!
Alexia (11-5-2011 om 10:34)
Ik begrijp 1 ding niet: Wordt er niet gecontroleerd welke diploma's iemand heeft. Het lijkt me toch niet overdreven daat ALLE medewerkers van een zwembad eendiploma reddens zwemmen moeten hebben. En een dwangsom? die ken ik, gewoon een boete van een paar 100-duizend euro!
Broer (10-5-2011 om 23:00)
Jammer, het is voor alle betrokkene erg genoeg. Zij zullen dit nooit meer vergeten. Als de Provincie in het verleden nu ook eens zo cordaat had opgetreden bij Thermfos, waren er geen klachten uit de omgeving. Dit is natuurlijk makkelijker dan bij Thermfos.
Tim (10-5-2011 om 18:58)
Ik geloof niet dat dwangsommen gaan helpen. Eerder een voorlopige dwangsom, met als voorwaarde; iedereen die daar werkt (bar of toezicht maakt niet uit) verplicht binnen een half jaar reddend zwemmen te laten halen. Als dit niet gebeurd over laten gaan tot straffen, gezien er goed gehandeld is...
Prima (10-5-2011 om 17:41)
Prima, dat dit gebeurt. Aan de wettelijke eisen moet voldaan worden. Wat ik wel begreep uit de eerder berichtgeving is, dat het om een zeer ernstige epileptische aanval ging en dan is maar de vraag of het hebben van een papieren diploma de jongen het leven had behouden. Ik denk van niet.
Cookie-instellingen beheren