Veel arrestaties kerntransport
Actievoerders, onder meer van milieu-organisatie Greenpeace, zorgden voor de nodige commotie. Demonstranten ketenden zich vast op het spoor. De Mobiele Eenheid (ME) moest hen losmaken.
Hierna reden andere demonstranten een oude geldwagen op een spoorwegovergang bij Nieuwdorp. Actievoerders ketenden zich vast aan de wagen en blokkeerden hierdoor lange tijd de doorgang voor de trein met afval van COVRA. Ook in de wagen zat een actievoerder. De politie moest flink wat breekwerk verrichten om deze uit het voertuig te halen.
Het duurde 2,5 uur voordat de demonstranten los waren gehaald. Volgens de politie zijn er tot nu toe 28 arrestaties verricht. De meeste aanhoudingen verliepen vrij rustig. De laatste twee demonstranten moesten met het nodige geweld worden losgehaald. Dit leverde een hoop pijnkreten op.
De ME en de Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) van de politie hebben de meeste aanhoudingen gedaan. Tot nu toe zijn volgens de Zeeuwse politie in totaal 14 voorgeleidingen afgewerkt.
Tegen
Greenpeace is fel tegen kernenergie. "Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie", zegt Ike Teuling van Greenpeace. "Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is."
"De drie wagons met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele bevatten een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen er tien kernafvaltransporten naar Frankrijk plaatsvinden. Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling. “Een tweede kerncentrale produceert nog meer kernafval terwijl ook die centrale totaal overbodig is", zo laat Greenpeace weten.
Belgie
Belgische actievoerders van Greenpeace hebben inmiddels ook op de grens met Belgie een blokkade opgeworpen. Ze willen voorkomen dat de gebruikte reactorbrandstof hun land binnenrijdt. "Het is onaanvaardbaar dat deze kernafvaltrein door ons land gestuurd wordt. Dit transport is niet alleen risicovol, het is volstrekt zinloos."
Het kerntransport gaat over het reguliere spoor. De actievoerders houden dus niet alleen het kerntransport tegen, ook gewone reizigers. "We hopen op begrip van de reizigers voor het protest van de Belgen, die zich zorgen maken om de gevaren die zij lopen vanwege ons kernafval," zegt Teuling. "Laten we hopen dat de vertraging niet voor niets is. Acties in Duitsland tegen kernenergie bleken effectief: daar gaan kerncentrales nu echt dicht."
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024