Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Greenpeace wilde 'ludieke actie'

Toegevoegd: 13-10-2011, 13.29 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Een man die vorige week donderdag werd aangehouden nadat hij aan het graven was geweest bij de spoorlijn in Borssele werkte voor Greenpeace. Hij was een 'ludieke actie' aan het voorbereiden.

De 33-jarige man werd donderdagavond 6 oktober in Amsterdam door de spoorwegpolitie van het KLPD aangehouden op verdenking van een misdrijf dat gevaar oplevert voor het treinverkeer. De Amsterdammer was op 6 oktober - enkele dagen voor het nucleair transport van Bossele naar Frankrijk - samen met drie andere personen aan het graven tussen de rails.

Ze waren vermomd als medewerkers van Strukton, een bedrijf dat spoorwerkzaamheden uitvoert voor ProRail. Tijdens het graven werden ze op heterdaad betrapt door een medewerker van ProRail. Hij noteerde het kenteken van het busje dat leidde naar een verhuurbedrijf in de hoofdstad. Eén van de verdachten bracht het busje die avond terug naar het verhuurbedrijf waarop hij werd aangehouden door de spoorwegpolitie.

Na zijn aanhouding op 6 oktober verklaarde de man een medewerker te zijn van Greenpeace. Hij zei dat de graafwerkzaamheden bij de rails voorbereidingen waren voor een ludieke actie tijdens het kernafvaltransport van Borssele naar Frankrijk op dinsdag 11 oktober.
 
Omdat de verdachte door het OM Middelburg in beperkingen werd gesteld, hij mocht geen contact hebben met de buitenwereld, werd pas op dinsdagochtend 11 oktober een summier persbericht uitgebracht door de spoorwegpolitie van het KLPD. De verdachte werd dinsdagmiddag 11 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris maar de vordering van het OM om de man langer vast te houden werd afgewezen door de rechtbank.
 
Op dit moment laat het OM Middelburg onderzoeken wat de gevolgen kunnen zijn van het graven van een gat tussen de bielzen van de rails. Dat de verdachte een medewerker van Greenpeace is en volgens eigen zeggen een ludieke actie in gedachten had, betekent volgens het OM niet dat daarmee het spoorverkeer niet in gevaar gebracht had kunnen worden. Naar de andere drie verdachten wordt nog gezocht.
 
Het kernafvaltransport afgelopen dinsdag verliep overigens zoals gepland. Wel werden halverwege de middag drie medewerkers van Strukton aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren als medewerkers van dit bedrijf. Dit gaf de politie aanleiding om de drie mannen mee te nemen om hun identiteit verder werd onderzocht. Vast is komen te staan dat zij als flexwerkers inderdaad werkzaamheden verrichten voor Strukton. Daarop zijn ze door de politie op vrije voeten gesteld.

Zie ook:
- Kerntransport rustig verlopen
- Drie arrestaties kerntransport
- Voorbereidingen kerntransport

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
VdVonck (14-10-2011 om 15:34)
Echte Zeeuwen die lid zijn van Greenpeace moeten zich schamen!
Gekke henkie (14-10-2011 om 13:26)
Greenpeace en die Sea shepherd staan achter een goed doel. De middelen die ze inzetten slaan nergens meer op. Je blijft gewoon met je poten van een ander zijn spullen af, viaducten bekladden...bah ik walg van de manier waarop ze proberen iemand iets door z'n strot te duwen.
J (14-10-2011 om 12:26)
Tevens is de ontmanteling van het afval in frankrijk 1 grote leugen. Het deel van hergebruikt kan worden is veel kleiner als wordt aangegeven.Reden van de actie is dus begrijpelijk.Ik had de actie alleen een andere invulling gegeven. De centrale sluiten blijft de beste en veilgste oplossing.
Dorpsbewoner (14-10-2011 om 06:39)
Als ze hier makkelijk mee weg komen, staat de deur open en roept iedere crimineel die iets voorbereid: dit wordt een ludieke actie van greenpeace! Hard aanpakken met flinke boete die gasten! Laat ze maar 'grafdelver' worden bij de gemeenten. Vest aan: ik werk voor de gemeenschap. (soort HALT)
Olivier (14-10-2011 om 00:46)
Nou leuk zo'n ludieke actie waarbij je mens EN milieu in gevaar brengt! Ze zouden heel die organisatie uit Nederland moeten verbannen, ze doen toch niks goeds!
Nieuwdorper (13-10-2011 om 21:19)
Nu is het oppakken van de 3 flexwerkers van Strukton ineens een veel logischer verhaal. Het is natuurlijk spijtig voor de 3 heren, maar met dit verhaal in het achterhoofd is het logisch dat deze mannen die zich niet goed konden legitimeren zijn aangehouden.
Cookie-instellingen beheren