Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
49 files van totaal 200 km

Vaak geen rookmelder in huurwoning

Toegevoegd: 28-10-2011, 11.37 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In meer dan de helft van de huurwoningen is geen werkende rookmelder aanwezig. Daarmee is de veilig­heid van bewoners in het gedrang en, in geval van brand, de schadepost onnodig hoog. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis.

Sinds april 2010 registreert Interpolis bij elke schademelding die binnenkomt of een persoon maatregelen heeft getroffen om de schade te voorkomen. Zo wordt aan een verzekerde die een brandschade meldt gevraagd of deze bijvoorbeeld een rookmelder in huis had. En of deze is afgegaan.

Deze gegevens worden vergaard om te analyseren of preventiemaatregelen lonen. De gegevens van mensen die maatregelen hebben genomen worden vergeleken met degenen die dat niet deden. Uit de eerste resultaten blijkt dat preventie loont: een werkende rookmelder zorgt voor 23% minder schade bij brand. Dit kan oplopen tot 40.000 euro per woningbrand.

Sinds 2003 zijn rookmelders bij nieuwbouwwoningen verplicht. Maar daarmee is het probleem van het geringe aantal rookmelders in Nederlandse huizen niet opgelost. ‘In 65% van de koopwoningen zijn rookmelders aanwezig. Bij huurwoningen is dat maar 47%. En in aandachtswijken is het slechts 45%,’ aldus René Hagen, lector Brandpreventie aan de Brandweeracademie en woordvoerder van WatdoeJIJbijbrand.nl. Omdat de helft van de Nederlandse woningmarkt uit huurwoningen bestaat, zal een interventie op huurwoningen door belanghebbenden een significante veilig­heidsvergroting opleveren.

René Hagen: ‘Via de campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?’ wijzen we Nederlanders op hun eigen verantwoordelijk­heid een werkende rookmelder te hebben. Maar daarnaast doe ik een indringende oproep aan verhuurders, verzekeraars en de politiek. Want die kwetsbare groep beschermen door middel van het plaatsen van rookmelders, levert een interessante besparing op.’ Volgens de meest recente analyse* van verzekeraar Interpolis, verlagen werkende rookmelders de kostenpost van brandschade met 23%. Omgerekend naar schadelast is dat gemiddeld 43.700 euro per woningbrand.

Verhuurders en verzekeraars kunnen twee vliegen in één klap slaan,’ aldus René Hagen. ‘Wanneer zij de besparing investeren door werkende rookmelders te plaatsen, beschermen ze hun huurders tegen rookvergiftiging en ernstige brandwonden en beperken zij de brandschade met 23%. Maatschappelijk gezien is het dus mogelijk om Nederland veiliger te maken.’

De Stuurgroep Rookmelders, een samenwerkingsverband tussen NVBR, het NIFV, het Ministerie van VenJ, het Ministerie van BZK en de Nederlandse Brandwonden Stichting, loofde tot eind september 5.000 euro uit voor initiatieven die huisbazen verleiden om rookmelders te installeren. Onder de titel ‘100% werkende rookmelders in alle woningen' zijn door jonge professionals en studenten ruim 50 innovatieve ideeën ingezonden. Op vrijdag 28 oktober worden de vijf beste ideeën tijdens een innovatiebijeenkomst gepresenteerd en toegelicht.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Brandbrief (28-10-2011 om 17:54)
Vele goeie melders zijn duur dus koopt men een goedkope en inderdaad die gaan al af als je staat te roken/koken.zodoende haalt men de baterij eruit.als je dit artikel leest loont het dus dat de wooningbouw gratis goeie rookmelders verschaft aan hun huurders en deze bv tijdens de cv-controle nakijkt.
Vent die laatziet (28-10-2011 om 16:07)
Dat er in veel huurwoningen geen rookmelder hangt komt omdat die anders continu afgaan door de slechte ventilatie in die huizen.
Cynthia (28-10-2011 om 14:28)
Wij hadden overal brandmelders.Dat gaat goed totdat er een batterij van op is. Die dingen hebben altijd de neiging op te zijn als mijn man er niet is en aangezien ik niet op een trap kan, zit je nog uren met een piepend ding in huis. Érg irritant, zeker 's nachts. Dus batterijen niet meer vervangen.
Jeroen (28-10-2011 om 12:32)
Ik rook zelf al genoeg, gaat een rook melder niet werken:')
Zeker belangrijk.. (28-10-2011 om 12:21)
Zeker heeeel belangrijk als de mensen zelf rookmelders,brandblussers in huis hebben ! Wij hebben op elke verdieping rookmelders en brandblussers hangen ! Mensen denk aan u eigen veiligheid.
Cookie-instellingen beheren