Rijontzegging na Tour-ongeluk
MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft maandag de 65-jarige Fransman een rijontzegging van een jaar en een boete van 500 euro opgelegd.
Tijdens de doorkomt van de Tour de France op 4 juli 2010 reed de man, een medewerker van de Franse televisie, een 52-jarige vrouw aan. De vrouw zat op de bewuste dag in de berm bij Rilland, toen de wagen van de Fransman in de berm terechtkwam en haar aanreed.
De vrouw uit Drunen was samen met haar man speciaal naar Zeeland hekomen om het spektakel van dichtbij mee te maken. In de berm van de Oude Rijksweg hadden ze een plekje gevonden. Uit veiligheidsoverwegingen waren ze een dikke anderhalve meter van de weg gaan zitten. Prima weertje, boekje erbij, stoeltje en wachten op de dingen die zouden komen.
De Fransman had net twee uur rijden en 123 kilometer achter de rug. Hij was gespannen en had het heet. Vlak bij de plek waar de vrouw in de berm zat ging het fout. Hij reed in een rechte lijn de berm in en corrigeerde. Kort daarna: nog een keer, maar toen viel er niets meer te corrigeren.
Hij reed vol in op de vrouw en het stoeltje waarop zij zat werd gekruld om een verkeersbord teruggevonden. De volgwagen kwam tot stilstand tegen een geparkeerde auto. De vrouw liep zwaar letsel, zoals losgerukte spieren, een hersenschudding en ettelijke kneuzingen op en heeft vandaag de dag nog steeds veel last van de gevolgen van het ongeval. Een flinke wandeling maken gaat niet meer, sporten gaat evenmin en ze moet regelmatig worden behandeld om vochtophoping tegen te gaan.
De zaak werd twee weken geleden bij verstek behandeld. Oficier van justitie Judith Persoon eiste toen een celstraf van twee maanden en een rijontzegging van een jaar. De Fransman was plotseling in slaap gevallen, zo had hij verklaard. De betreffende chauffeur rijdt al dertig jaar mee in de Tourcaravaan en verklaarde nog nooit een ongeval te hebben veroorzaakt.
Een uitleg, die er bij officier van justitie Persoon niet inging. "Voor je achter het stuur in slaap valt, gebeurt er nog wel het een en ander. Je voelt je wegzakken en je schrikt op. Als je doorgaat, ja dan val je in slaap. Maar zomaar ineens, plotseling in slaap vallen gebeurt gewoonweg niet.'' Ze vond dan ook dat de chauffeur bewust risico had genomen omdat hij er ook voor had kunnen kiezen om te stoppen. ,,Het peloton zat twintig minuten achter hem, dus dat had best gekund.''
De rechtbank oordeelde vandaag dat de chauffeur niet, zoals de officier had betoogd 'aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig' had gereden, wat een misdrijf is, maar zich schuldig had gemaakt aan het verkeer in gevaar brengen. Dat is een overtreding en wordt dus lager bestraft.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
28 november 2024
27 november 2024