Kans op brand drie keer groter
MIDDELBURG - Tijdens de feestdagen is de kans op brand maar liefst drie keer groter. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis.
Klanten van Interpolis hebben de laatste jaren tijdens de feestdagen 400 tot 500 keer te maken gehad met brand in hun woning. Dat is bijna drie keer vaker dan op een normale dag. Op 1 januari is het aantal brandschades zelfs 10 keer hoger dan op een andere dag in het jaar. De voornaamste oorzaak hiervan is vuurwerk.
Opmerkelijk is dat kaarsen toch nog steeds de meeste branden veroorzaken. Als een kerststuk lang staat, wordt deze dor, en dus brandgevaarlijker. Dit geldt overigens ook voor de kerstboom. Plaats daarom geen kaarsen in de buurt van kerststukjes en kerstbomen. Zorg er daarnaast voor dat lange kaarsen niet op de verwarming staan. Als er flink wordt gestookt trekken de kaarsen krom, waardoor ze makkelijk omvallen.
Koken
Naast de kaarsen veroorzaakt het kokkerellen ook een behoorlijke schadepost. Verouderd frituurvet, olie dat in aanraking komt met de hittebron, een pan die niet geheel schoon is, allemaal risicofactoren die de kans op een vlam in de pan vergroten. Zorg daarom voor een blusdeken in de buurt om een eventuele vlam te doven.
Zet de afzuigkap direct uit om te voorkomen dat de vlam daarin slaat, en draai de warmtebron uit (ook bij inductiekoken kan een vlam in de pan ontstaan door een hoge ontbrandingstemperatuur van vet/olie). Het gebruik van een blusdeken zorgt voor 70% minder schade.
Schoorsteenbranden
Het knetterende hout van de openhaard. Eén vonkje kan genoeg zijn om iets in brand te zetten. Of behoorlijke roetschade veroorzaken. Zorg daarom dat de klep van de schoorsteen helemaal open staat en gebruik een vonkenscherm. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf. En blus smeulend hout nóóit met water, maar met zout, zand en soda of schuim of poederblusser.
Elektriciteit
Kerstverlichting en gourmetstellen; we trekken van alles uit de kast deze dagen. En al deze apparatuur sluiten we aan op het elektriciteitsnetwerk, vaak met behulp van verlengsnoeren. Waarop we regelmatig nóg een verlengsnoer aansluiten. Het resultaat ziet er misschien prachtig uit, maar het levert ook levensgevaarlijke situaties op. Het 'doorlussen' van verschillende verlengsnoeren veroorzaakt oververhitting, wat weer kan leiden tot brand. Ook het niet volledig uitrollen van haspels, is een grote veroorzaker van oververhitting.
Meer weten? Bekijk de folder op Brandweer.nl. Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk vindt u hier.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
22 november 2024
21 november 2024
20 november 2024
20 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |