Deurwaarders onvoldoende beschermd
MIDDELBURG - Gerechtsdeurwaarderskantoren beschermen hun medewerkers niet goed genoeg tegen agressie en geweld. In 2011 was 92% van alle gerechtsdeurwaarders slachtoffer was van agressie en geweld.
Meer dan de helft van de onderzochte kantoren inventariseert de risico’s van agressie onvoldoende. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij dertig van de honderdzestig organisaties. Het merendeel heeft geen interne afspraken hoe met agressie en geweld om te gaan. Ook zijn er geen afspraken over het opvangen van medewerkers na incidenten.
Zo’n 90 procent van de organisaties neemt volgens de inspectie niet genoeg maatregelen. In september bleek uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. Het is dan ook opvallend dat er vaak onvoldoende beleid wordt gemaakt. De Arbeidsinspectie heeft de gerechtsdeurwaarders die tekort schieten opgedragen binnen enkele maanden alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.
De inspecties laten zien dat het vooral gaat om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren. Medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren melden incidenten lang niet altijd. Zij hebben vaak het idee dat agressie nu eenmaal bij hun werk hoort. Het is volgens de inspectie echter van groot belang dat alle incidenten worden geregistreerd en geanalyseerd, om het beleid en de maatregelen te kunnen afstemmen op de praktijk.
Het doen van aangifte bij de politie blijkt bovendien vaak ook lastig te zijn. Veel (kleinere) politiebureaus zijn gesloten of niet bemand. Bij de bureaus die geopend zijn is het druk en duurt het erg lang voordat men daadwerkelijk aangifte kan doen. Medewerkers gaven aan dat de politie, om diverse redenen, de aangifte niet opneemt. Er is een zaak bekend waarbij door een rechter aangegeven werd dat agressie en geweld bij het beroep van gerechtsdeurwaarder hoort en dat de gerechtsdeurwaarder in kwestie dit had moeten weten. Zulke uitspraken werken het doen van aangifte, volgens de gerechtsdeurwaarders, niet in de hand.
De beroepsorganisatie van deurwaarders, de KBvG, zal de resultaten van het inspectieproject onder de aandacht van haar leden brengen en hen stimuleren extra maatregelen te nemen. De gerechtsdeurwaarders kunnen bij de te nemen maatregelen gebruikmaken van een elfstappenplan dat de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
26 november 2024
24 november 2024
24 november 2024
23 november 2024