Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
32 files van totaal 129 km

'Altijd twee verpleegkundig centralisten'

Toegevoegd: 02-02-2012, 14.26 uur - Update: 20-02-2012, 10.48 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er zijn voortaan altijd twee volledig opgeleid verpleegkundig centralisten aanwezig op de Zeeuwse ambulancemeldkamer. Ook wordt extra geld gestoken in de coördinatie van die meldkamer. Dat zijn de belangrijkste zaken uit het plan van aanpak dat vandaag is gepresenteerd om weer orde op zaken te krijgen.

Naar aanleiding van het op 19 januari ingestelde verscherpte toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is binnen een week een plan gemaakt om de situatie binnen de meldkamer te verbeteren. Dat plan is voorgelegd aan het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland en wordt morgen gepresenteerd aan de inspectie. Daarna zal blijken of de maatregelen al dan niet nog worden aangescherpt.

Het toezicht door IGZ kwam voort uit een klacht over het overlijden van een patiënte. Zij had gebeld om een ambulance, maar die werd na de inschatting door de centralist niet gestuurd. Ook een consult bij de Huisartsenpost resulteerde er niet in dat de patiënt met een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis.

René Verhulst, burgemeester van Goes benadrukte vandaag vanuit zijn functie als portefeuillehouder meldkamer van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) dat de bewuste meldkamercentralist wel degelijk over de door de IGZ-geëiste opleiding beschikte.

Hij zette daarmee het beeld recht dat de centralist in kwestie wellicht onvoldoende geschoold was om de bewuste afweging te mogen maken. Er was namelijk al een protocol waarin was vastgelegd dat alleen volledig geschoolde centralisten een ambulancerit mogen weigeren. Mocht een niet geschoolde centralist zo'n besluit willen nemen, dan werd deze beslissing altijd overgedragen.

Volgens Verhulst is de belangrijkste maatregel uit het plan van aanpak dat er voortaan altijd twee verpleegkundig centralisten op de meldkamer zitten. Dat was tot 18 januari niet altijd het geval. Nadat de kritiek van IGZ bekend werd, is er al per direct voor gezorgd dat deze situatie werd opgelost.

Volgens Verhulst kan dit roostertechnisch voorlopig worden gebolwerkt, maar zullen er rond de vakantietijd wellicht externen moeten worden ingehuurd. Ook wordt gekeken naar het opleiden van het huidige personeel of het aantrekken van nieuwe, geschoolde krachten.

Ook op leidinggevend niveau zullen er volgens Verhulst wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Er is met terugwerkende kracht een directeur Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMZ) aangesteld en benoemd. Verder gaat het bestuur van de Veiligheidsregio aan de slag om informatie- en communicatielijnen te organiseren. Ook komt er een nieuwe teamleider voor de ambulancemeldkamer en wordt voor 1 maart een deelplan opgesteld voor het Medisch Management.

Ook de vorige week bekend gemaakt regel dat er altijd binnen twee minuten moet worden besloten of er een ambulance gaat rijden, blijft van kracht. Deze norm was al per direct ingevoerd, maar zal worden aangevuld met een systeem waarbij softwarematig wordt aangegeven dat deze twee minuten verstrijken.

Het doorvoeren van incidentele maatregelen gaat naar schatting 491.000 euro kosten. Structureel komt de kostenpost op 56.000 euro per jaar.

Zie ook:
-
'Helemaal geen ambulance ingezet' (20-01-2012)
- Brief IGZ aan Veiligheidsregio Zeeland
- Vragen politiek over verscherpt toezicht (19-01-2012)
- Toezicht vanwege overlijden (19-01-2012)
- Ambulancemeldkamer onder toezicht (19-01-2012)

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Elisabeth (3-2-2012 om 08:06)
In en in triest dat er over geld en kostenposten gesproken wordt. Terwijl een mensen leven niet in geld is uit te drukken.
Ook ik.. (2-2-2012 om 22:27)
Ik heb ook in het verleden meegemaakt dat mijn moeder belde voor een ziekenauto, krijgt ze als antwoord ( mevrouw zolang wij met u kunnen communiceren is er nix aan de hand ) WTF. Twee dagen later als nog opname ziekenhuis mensje was compleet uitgedroogd ! En dat op 72 jarige leeftijd schande.
Bezorgde Zeeuwse (2-2-2012 om 21:16)
En dit is ook echt niet nav 1 klacht hoor!! Er zijn meerdere klachten bij het IGZ binnen gekomen. Wetende deze zaak van Mevr Keer en die andere Mevr Chapelier met haar kindje. Wellicht zijn er nog meerdere klachten gekomen. Schande in Zeeland met de zorg.
Goedhart (2-2-2012 om 17:31)
Er vallen nog veel meer doden!!! Wie op geld en macht belust is heeft lak aan zijn naaste. De gezondheidszorg met name in Zeeland is enorm verslechterd. Door graaiende managers en zgn deskundigen is de kans op overleven in afrika groter dan op Walcheren, het stiefkind van Zeeland. Walchelijk!!!!!!
Hallo hee (2-2-2012 om 15:51)
Nou ja, als ik dit zo lees is er toch wel degelijk heel wat aan de hand, want anders zou er zo'n grootschalige re-organisatie niet komen. 56.000 euro structureel is in deze niet veel.
Zeeuwse (2-2-2012 om 15:41)
Ik vind het nu niet zo belangrijk om te weten wat de "extra kosten" zijn. Het lijkt mij niet meer dan normaal dat er deskundig personeel zit achter een telefoon op deze plaats. Triest dat de gevolgen van het tekort aan gelden een mensenleven heeft gekost.
Cookie-instellingen beheren