Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Brandweer rukt uit op hartstilstanden

Toegevoegd: 04-06-2012, 15.26 uur
Door: Roland de Jong
WISSENKERKE - Vanaf begin juni kan de Brandweer Noord-Beveland als ‘First Responder Brandweer’ (FRB) worden gealarmeerd bij meldingen van een mogelijke hartstilstand in de gemeente Noord- Beveland.

De Veiligheidsregio Zeeland heeft hierover afspraken gemaakt met de Regionale Ambulancevoorziening. Dat de brandweer Noord-Beveland sinds begin juni uitrukt samen met de ambulance op meldingen waarbij sprake is van acuut hartfalen is een proef. Afhankelijk van de beschikbaarheid zal ook de politie daarop uitrukken.

De voertuigen van de brandweer in Noord-Beveland beschikken mede op advies van de Noord-Bevelandse huisartsen over een Automatische Externe Defibrillator (AED) als onderdeel van de bepakking ten behoeve van het Basic Life Support.

Het personeel van de brandweer is opgeleid en getraind voor deze taak. In afwachting van de komst van de ambulance kan de brandweer een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van lichaamsfuncties, een daling van het aantal sterfgevallen en een verkorting van de revalidatiefase. De pilot met de AED is onderdeel van het regionale project Flexibele voertuigbezetting van de Veiligheidsregio Zeeland en duurt een jaar.

Zodra een melding van een vermoedelijke hartstilstand bij de meldkamer binnenkomt, worden twee ambulances gealarmeerd. Binnen de gemeente Noord-Beveland zal dan eveneens de brandweer worden gealarmeerd. De alarmering wordt direct door de meldkamer gedaan door middel van de alarmontvangers van de brandweermensen. Tijdens de uitruk en inzet is er direct contact met de meldkamer en zo nodig met de ambulance.

In die gevallen waar de brandweer als eerste ter plaatse is, zal zij de reanimatie starten. Veel locaties op Noord-Beveland kunnen door de brandweer eerder worden bereikt dan de eerste ambulance. Zodra de ambulanceverpleegkundige ter plaatse komt, gaat de primaire verantwoordelijkheid voor de zorgverlening over naar deze persoon.

De ambulanceverpleegkundige bepaalt welk personeel en materiaal verder voor de zorgverlening noodzakelijk is. De brandweer verricht desgewenst op aangeven van de ambulanceverpleegkundige ondersteunende werkzaamheden.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hulpverlener @ Christian: (6-6-2012 om 06:13)
Goede gedachte Christian! Dat zou ook mijn voorkeur hebben. 4-6 man brandweer en evt nog twee agenten en dan nog 2 x 2 ambulancemensen lijkt mij overdone.
Hulpverlener (5-6-2012 om 07:57)
Op zich een mooi systeem, het kan goed werken, maar ik hoop wel dat er ook getraind wordt in de overname van de reanimatie door de ambulancebemanning. Het levert onnodige vertraging op als er al vele mensen (brw en politie) binnen staan en dit niet soepel verloopt. Maar alles is beter dan niets!
Hulpverlener @ pieter: (5-6-2012 om 07:53)
In Middelburg zitten beide diensten in één kazerne, maar daar houdt het ook mee op. Er zijn wel vrijwillige brandweermannen die als ambulancechauffeur werken, maar dat staat los van elkaar. In het verleden was het wel zo, maar er is juist voor gekozen om deze twee specialismen uit elkaar te trekken
Christian (5-6-2012 om 06:32)
Is er op Noord-Beveland ook onderzoek gedaan naar het invoeren van Hartveiligwonen? Dat is de inzet van lekenhulpverleners die door middel van een SMS door de meldkamer worden gealarmeerd. Resultaten zijn prima. Dat er voor de brandweer wordt gekozen snap ik dan niet zo...
Pieter (4-6-2012 om 22:17)
Niet nieuw dit idee , kijk in de USA werken ambulance en brandweer al heel lang samen , daar verzorgen ze de uitruk vanuit 1 kazerne een brandweerman rijdt daar ook vaak de ambulance , kunnen we nog wat van leren , ik geloof dat dit in heel zeeland alleen in Middelburg gebeurt
Jaap le Duc (4-6-2012 om 18:03)
Proficiat Noord-Beveland. Eindelijk. Die kans moet in elke uithoek van Zeeland aangegrepen worden.
Cookie-instellingen beheren