Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Forse boetes voor zilveruienkartel

Toegevoegd: 05-06-2012, 13.10 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Drie Zeeuwse uienbedrijven moeten forse boetes gaan betalen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de boetes opgelegd vanwege kartelvorming.

In het zogenoemde zilveruienkartel maakten de telers en verwerkers afspraken over het maximaal in te zaaien areaal aan zilveruien. Kartels zijn verboden omdat de prijs wordt bepaald door de afspraken die de ondernemingen met elkaar maken en dus niet door concurrentie op de markt. Daardoor kunnen consumenten en andere afnemers een te hoge prijs betalen.

Ondernemingen die zilveruien telen en verwerken hebben vanaf 1998 tot en met 2010 een kartel gevormd door afspraken te maken over het maximaal in te zaaien areaal aan zilveruien. Vijf ondernemingen krijgen in totaal ruim EUR 9 miljoen opgelegd aan boetes. TOP uit 's-Gravenpolder kreeg een boete opgelegd van bijna 6,3 miljoen euro. CROP uit Baarland moet ruim een miljoen euro betalen. Thopol uit Sint Maartensdijk heeft een boete gekregen van 450.000 euro.

De andere twee betrokken bedrijven, VECO en Primofin moeten boetes betalen van respectievelijk ruim 1,1 miljoen euro en 450.000 euro. Deze bedrijven zijn beiden gevestigd in Flevoland. De in dit kartel betrokken Nederlandse ondernemingen zijn volgens de NMa samen verantwoordelijk voor 70 procent van de in Europa geproduceerde zilveruien. In de zilveruiensector wordt jaarlijks met verkopen binnen de EU een omzet behaald van zo’n 15 miljoen euro.

"De ondernemingen beperkten het aanbod. De kartellisten zouden daarvan kunnen profiteren, want een beperkt aanbod kan leiden tot een hogere prijs voor de zilveruien. Om te voorkomen dat er nieuwe ondernemingen op de markt actief zouden worden, kochten zij de bedrijfsmiddelen van stakende ondernemingen op. Daarnaast hielden ze elkaar verschillende jaren op de hoogte van de prijzen die zij voor zilveruien in rekening zouden brengen bij hun afnemers, de conservenindustrie", aldus de NMa.
 
De boetebesluiten zijn vastgesteld naar aanleiding van de rapporten die de NMa na onderzoek heeft opgemaakt en de zienswijzen van de ondernemingen hierop. Tegen deze besluiten kunnen de ondernemingen bij de NMa bezwaar maken of rechtstreeks beroep aantekenen bij de Rechtbank Rotterdam.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie (6-6-2012 om 13:46)
Je mag toch van ondernemers verwachten dat zij om een goed rendement te halen kijken naar productie(kosten) en opbrengst Dit geeft meer zekerheid voor wat betreft de werkgelegenheid,ook profiteerd de Nederlandse staat van hogere belastinginkomsten als de winstgevendheid van het bedrijf omhoog gaat.
Net goed. (5-6-2012 om 15:36)
Zelf hoge prijzen vragen voor een uitje terwijl de boeren bijna nog moeten bijleggen om een partij uien kwijt te raken.
JaJa (5-6-2012 om 14:43)
Wie hoog staat, kan ver vallen !!! En da's ook wel eens goed voor een mens !!! Hopelijk hebben ze dat zelf ook door.
Cookie-instellingen beheren