Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Tevredenheid over aanpak rond ongeval op A58

Toegevoegd: 17-03-2006, 10.47 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
GOES - Rijkswaterstaat en politie zijn tevreden. De gemeente Borsele stond er bij en keek er naar. En de provincie overweegt toch maar eens afspraken te maken over afstemming van werken aan provinciale- en rijkswegen. Dat is de balans die opgemaakt kan worden na het ongeval met de tankauto op de A58 woensdagmorgen. Voor veel automobilisten was de situatie onduidelijk en de informatie die werd verspreid leidde tot nog meer verwarring.

Autobestuurders worstelden met landkaarten of hun navigatiesystemen. Doorgaans rustige plattelandsdorpjes kregen de ene na de andere vrachtwagencombinatie te verwerken. Op de radio was te horen dat de Oude Rijksweg langs ’s-Heer Hendrikskinderen afgesloten was, maar daar was nog wel degelijk verkeer mogelijk. Al stroomde dat door de grote drukte niet echt vlot door.

Veel verkeer koos noodgedwongen voor een route door de gemeente Borsele. Formeel was Borsele niet betrokken bij de afwikkeling van het ongeval, al werd burgemeester J. Gelok wel telefonisch op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Dat heeft te maken met het feit dat die gemeente het calamiteitenplan voor de A58 niet heeft ondertekend: omdat de A58 op het grondgebied van de gemeente Goes ligt. Pas als als de calamiteit zich richting Borsele uitbreidt (een gaswolk of zo), treedt het gemeentelijk calamiteitenplan in werking. Overigens is daarin volgens de burgemeester ook niet voorzien in maatregelen voor de afwikkeling van het verkeer.

Voor verkeersgedeputeerde T. Poppelaars is het ongeval van woensdagmorgen aanleiding om een aantal zaken nog eens te bekijken. Zo liep de N254 tussen Middelburg en Nieuwdorp vol met verkeer. Ook vindt hij het raadzaam dat wegwerkzaamheden van provincie en Rijk op elkaar afgestemd worden, zodat bij een plotselinge omleiding zich geen problemen voordoen. Toch heeft Poppelaars niet de indruk dat zich woensdag bijzondere knelpunten hebben voorgedaan.

Dat is ook de ervaring van E. Boot, woordvoerster van de politie Zeeland. Voor zover zij heeft kunnen waarnemen heeft de verkeersafwikkeling niet tot problemen geleid en is alles gezien de omstandigheden ’vlot en adequaat’ verlopen. Zij erkent wel dat er kort na het ongeluk wat verwarring was over de vraag welke wegen wel of niet dicht waren.

M. van Aller, rayonhoofd van Rijkswaterstaat, verklaart dat dat te maken heeft met de informatie die in eerste instantie van de brandweer kwam. Die nam het zekere voor het onzekere en sloot de A58 tussen Heinkenszand en Goes af. Later bleek de noordbaan weer wel beschikbaar, maar dat werd daarna ook weer teruggedraaid.

Teruggedraaid
Het rayonhoofd legt uit dat het bij het nemen van dergelijke maatregelen vaak de vraag is, hoe lang een bepaalde situatie gaat duren. Dat was woensdag ook enige tijd onduidelijk. Bovendien moesten sommige verkeersmaatregelen later teruggedraaid worden. Zo mocht het verkeer dat vanuit Middelburg richting Goes reed, eerst over een deel van de A58. Later werd die snelweg al vanaf Middelburg-zuid afgesloten omdat er te veel opstoppingen ontstonden.

Nadat de bestuurders bij een wegafsluiting terecht kwamen, konden ze aan de hand van de reguliere ANWB-borden al snel hun weg weer vervolgen. Soms met een flinke omweg. Zo is verkeer tussen Goes en Middelburg over Noord-Beveland gestuurd, maar daarbij kon een beroep worden gedaan op de normale ANWB-borden.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren