Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Slik-campagne van start

Toegevoegd: 01-10-2013, 10.10 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Elk jaar raken tientallen Zeeuwse weggebruikers gewond als gevolg van slik op de weg. Het is nu volop oogsttijd. En zeker als het regent, kan de weg verraderlijk glad worden.

Met de Slik-campagne die zojuist van start is gegaan, spoort het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) weggebruikers aan om alert te zijn op gevaarlijke situaties. Aan akkerbouwers en loonwerkers wordt gevraagd om zich te houden aan de spelregels Slik op de weg.

Blikvanger van de actie is een kortingsactie bij 14 Zeeuwse wasstraten. Tegen inlevering van de bon uit de krant kunnen automobilisten hun vuile auto met een aantrekkelijke korting laten wassen bij de deelnemende wasstraten. Daarnaast is er extra aandacht voor jonge automobilisten. Zij hebben nog niet zoveel rijervaring en onderschatten vaak de gevolgen van slik op de weg.

Spotjes in de bioscoop, flyers voor rijschoolhouders en voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wijzen hen op de mogelijke gevaren. Het motto van de campagne is 'Slik op de weg? Gas Los!' Zie je een slikbord, of zie je slik op de weg, pas dan je snelheid aan. Rij langzaam en voorzichtig over het vervuilde stuk weg.

Weggebruikers die onderweg slik zien liggen die niet is gemarkeerd met een slikbord, kunnen dit melden bij de politie (0900-8844). De politie geeft de melding door aan de wegbeheerder, zodat die wat aan de gevaarlijke situatie kan doen.

In de spelregels Slik op de weg zijn afspraken vastgelegd die ZLTO, Cumela Nederland, wegbeheerders, politie, OM en ROVZ hebben gemaakt over de Slik-aanpak. Daarin staat dat degene die de oogst binnenhaalt, verplicht is om andere weggebruikers te waarschuwen voor het gevaar van gladheid met behulp van waarschuwingsborden. Ook moeten boeren en loonwerkers hun best doen om vervuiling van de weg te voorkomen door slik van de machines en tractors te verwijderen voordat deze de weg opgaan. Komt er toch slik op de weg of op een fietspad, dan moet dit zo snel mogelijk worden opgeruimd. De vervuiler is altijd aansprakelijk voor eventuele schade of letsel veroorzaakt door slik op de weg. De kosten kunnen in de duizenden euro’s lopen.

De spelregels Slik op de weg worden ook toegepast in Zeeuws-Vlaanderen, bij de werkzaamheden aan de N61.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
M (4-10-2013 om 18:11)
Of ook als er er een idioot denkt dat ie effen snel is met inhalen en je ziet hij haalt het niet rij dan mits er geen fietspad naast is of fietsers de sloot in of op het land want als jij gaat uitwijken op de tegenliggende weg dan heb je maar weinig kans
M (4-10-2013 om 18:10)
Wat ik zie is dat de meeste mensen de voet op de REM drukken, nou je zal het wel zien dan ben je letterlijk de weg kwijt. nooit doen zoals ze zeggen gas los snelheid aanpassen.
Renata (3-10-2013 om 23:48)
Bah bah, ieder jaar weer hetzelfde gezeur. Als we gewoon onze rijstijl en snelheid aanpassen aan de condities ter plekke (wat die ook mogen zijn...) is er niets aan de hand. En K: ga jij lekker in de stad rijden, wat een mentaliteit.
J (3-10-2013 om 02:24)
Klinkt als iemand uit de stad die graag agressief optreed? Als het sneeuwt kijk je toch ook beter uit en rij je zachter
K (1-10-2013 om 20:14)
Wordt de boeren ook geleerd hun slik meteen na de werkzaamheden op te ruimen?nee dus ze laten het vaak dagen liggen of ruimen het helemaal niet op, het lijkt wel dat als men maar een bordje slik zet alles toegestaan is, als ik schade rij door de boer haal ik hem door zijn eigen slijk
Cookie-instellingen beheren