Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Chemieconcern Dow voor rechter

Toegevoegd: 13-01-2014, 09.27 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Chemieconcern Dow Benelux in Terneuzen moet zich dinsdag voor de rechtbank in Middelburg verantwoorden voor een tiental milieudelicten die in de periode tussen 2005 en 2008 zouden zijn gepleegd.

De incidenten waarvan Dow wordt beschuldigd zijn grotendeels lekkages van chemische stoffen binnen en buiten de 18 fabrieken die op het terrein in Terneuzen staan. Daarnaast wordt het bedrijf ervan verdacht op zijn minst laks te zijn omgegaan met de veiligheidsvoorschriften. Ook zou er een zeer gebrekkige veiligheidscultuur heersen die tot levensgevaarlijke situaties leidde, zoals lekkende pijpleidingen en explosiegevaarlijke situaties en werden incidenten niet aan de autoriteiten gemeld.

Zo overstroomde er op 13 juni 2005 een tank met benzeen (een grondstof voor veel chemische producten), waardoor benzeendam­pen ontsnapten. Die hadden volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot brand of explosies kunnen leiden. Tussen 19 en 28 augus­tus 2006 lekte er da­genlang benzeen uit een pijpleiding. Dow riep toen wel de hulp in van een reparatie­bedrijf, maar legde de fabriek niet stil. Daarmee zou Dow die medewerkers in een brand­- en explosiegevaarlijke situatie hebben laten werken.

In september 2007 begon er door een verstopping acrylonitril te lekken; een kleurloze, licht ontvlambare, zwaar giftige vloeistof. De productie werd gewoon voortgezet. Dow zou zich toen ook niet aan de milieuvergunnin­gen hebben gehouden.

De po­litie deed in juni 2008 een inval en nam tienduizenden documenten in beslag. Dinsdag, ruim vijf jaar later, wordt het chemieconcern ter verantwoording geroepen. Voor het proces zijn in totaal zes dagen uitgetrokken. Drie dagen - inclusief uitloop - voor de inhoudelijke behandeling, twee dagen voor requisitoir en pleidooi en één dag voor repliek en dupliek.

Overigens is de chemiereus in het verleden ook al voor dergelijke delicten tot forse boetes veroordeeld.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marco (13-1-2014 om 14:31)
Dit wordt weer zo'n lachwekkend staaltje 'politieke correctheid'. De overheidsinstanties 'moeten' DOW berispen, DOW accepteert de tik op de vingers uiteraard en betaalt de 'enorme' boete en gaat vervolgens op dezelfde voet verder. Terneuzen heeft DOW nodig en DOW vindt die naar de buitenwereld tentoon gespreide berisping wel prima. Dit zal nooit veranderen. DOW is groter dan het veredelde dorp Terneuzen en zal derhalve nooit serieus aangepakt worden. Dan loopt Terneuzen namelijk leeg en gaat het failliet en dat is niet te verkopen tegenover buitenstaanders. Dit spel, want meer is het niet, zal nog jaaaaren doorgaan. In geen enkel opzicht goed te praten.
Sjors (13-1-2014 om 12:05)
Ach joh, dit stelt niks voor, voor massavervuiler Dow Chemical! Laten we noemen: napalm, agent orange (waar mensen tot heden ten dage nog steeds last van hebben) Union Carbide met chemische ramp, een plutoniumvervuiling en het steriel maken van mannelijke banantelers in Nicaraqua. Een eitje voor hun om er met wat goede advocaten er onder uit te komen, geld zat daar!
Hans (13-1-2014 om 11:17)
Sluit die tent dan ook maar. De overheid is puur uit op de centen. Meer is het niet! Ik kom regelmatig bij DOW en andere chemie bedrijven en ik kan u verzekeren dat het zo'n enorm streng bedrijf is al het gaat om veiligheid en milieu dat je er soms bang van wordt om het bedrijf te bezoeken. Kortom, DOW is nu het haasje om de tekorten van de overheid aan te vullen. Schande. Dat deze bedrijven Nederland vaarwel zeggen kan ik begrijpen.
Cookie-instellingen beheren