'Jongeren drinken te vroeg en te veel'
MIDDELBURG - De Zeeuwse overheid blijft zeker nog tot 2016 extra aandacht geven aan voorlichting rondom het gebruik van alcohol. Veel geweldsmisdrijven komen voort uit (overmatig) alcoholgebruik en bovendien zijn er veel schadelijke gevolgen, zeker als de drinker nog niet volwassen is. Een langdurige aanpak blijkt daarom belangrijk en in die aanpak speelt voorlichting aan ouders een belangrijke rol.
De Zeeuwse gemeenten werken met de GGD, Indigo Preventie en onder meer de politie samen in het project ''Laat ze niet (ver)zuipen!'. Deze campagne richt zich onder meer op jongeren en hun ouders. De aanpak richt zich met name op bewustwording, maar ook werken de partijen samen in de handhaving. De afgelopen jaren is er op het gebied van bewustwording al veel verbeterd, maar toch liegen de cijfers er niet om. Een kwart van de jongeren drinkt meer dan 5 glazen per gelegenheid. Bovendien worden steeds meer kinderen opgenomen op de alcoholpoli van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. In 2013 ging het om 32 kinderen. In 2010 ging het nog om 15 gevallen.
Alhoewel wordt gestreefd naar geen alcoholgebruik onder de 18 jaar lag de leeftijd waarop Zeeuwse jongeren voor het eerst alcohol dronken eind 2013 nog op 15,1 jaar. Die gemiddelde startleeftijd laat wel een positieve stijging zien, maar volgens Gerard Rabelink, voorzitter van de stuurgroep ‘Laat ze niet (ver)zuipen!' en tevens burgemeester van Schouwen-Duiveland, is het einddoel nog niet in zicht. “Jaren terug lag de gemiddelde startleeftijd op 12,2. Die tijd is gelukkig voorbij en is ook de afgelopen jaren nog een stijging te zien. In 2011 lag de leeftijd nog op 14,6 en inmiddels ligt die inmiddels dus nog hoger.”
Rabelink: “Zeeuwse pubers beginnen nog steeds te jong met drinken en als ze eenmaal gaan drinken, drinken ze te vaak en te veel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de makkelijke toegang tot alcohol een belangrijke factor is voor het stijgen van het alcoholgebruik. We richten ons daarom ook op ouders. Zij zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren. Bovendien zien we dat jongeren thuis alcohol drinken en vervolgens al met een slok op in het café of de discotheek aankomen.”
“Dit signaal krijgen we ook terug van buschauffeurs. Agressief gedrag komt namelijk in het grootste deel van de gevallen voort uit alcoholgebruik. Doordat ook thuis al wordt gedronken zie je die agressie dus niet alleen in het uitgaansgebied maar ook in de bus op weg daarnaartoe. Wel krijgen we positieve signalen vanaf de jongerencampings. Er blijven altijd excessen maar het beeld van jongeren, campings en zuipen lijkt inmiddels gelukkig steeds meer achterhaald.”
Volgens Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg hebben ouders een grote rol in de aanpak. “Volwassenen zijn vanuit hun eigen opvoeding vaak gewend dat alcohol 'erbij' hoort en omdat er vroeger minder aandacht voor de gevolgen was, is het belangrijk om te investeren op voorlichting. Jongeren hebben namelijk thuis vaak wel toegang tot alcohol terwijl pas na de 18e verjaardag alcohol in een winkel gekocht mag worden. Het idee is dus: schenk als ouder geen alcohol en geef het ook niet mee.”
De omslag in denkwijze zal volgens de stuurgroep wel geruime tijd nodig hebben. “Maar het is net als bij roken. Vroeger was er ook daarbij minder aandacht voor de gevaren en hoorde het 'erbij'. Inmiddels is roken ook steeds minder gebruikelijk en zijn mensen zich veel beter bewust van de gevolgen.”
De afgelopen maanden is in onze provincie onderzoek gedaan naar de gevolgen van de vernieuwde alcoholwetgeving en het alcoholgebruik onder jongeren. Ook zijn controles uitgevoerd om te kijken hoe met de nieuwe wetgeving wordt omgegaan. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |