Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

'Jongeren drinken te vroeg en te veel'

Toegevoegd: 26-06-2014, 16.33 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse overheid blijft zeker nog tot 2016 extra aandacht geven aan voorlichting rondom het gebruik van alcohol. Veel geweldsmisdrijven komen voort uit (overmatig) alcoholgebruik en bovendien zijn er veel schadelijke gevolgen, zeker als de drinker nog niet volwassen is. Een langdurige aanpak blijkt daarom belangrijk en in die aanpak speelt voorlichting aan ouders een belangrijke rol.

De Zeeuwse gemeenten werken met de GGD, Indigo Preventie en onder meer de politie samen in het project ''Laat ze niet (ver)zuipen!'. Deze campagne richt zich onder meer op jongeren en hun ouders. De aanpak richt zich met name op bewustwording, maar ook werken de partijen samen in de handhaving. De afgelopen jaren is er op het gebied van bewustwording al veel verbeterd, maar toch liegen de cijfers er niet om. Een kwart van de jongeren drinkt meer dan 5 glazen per gelegenheid. Bovendien worden steeds meer kinderen opgenomen op de alcoholpoli van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. In 2013 ging het om 32 kinderen. In 2010 ging het nog om 15 gevallen.

Alhoewel wordt gestreefd naar geen alcoholgebruik onder de 18 jaar lag de leeftijd waarop Zeeuwse jongeren voor het eerst alcohol dronken eind 2013 nog op 15,1 jaar. Die gemiddelde startleeftijd laat wel een positieve stijging zien, maar volgens Gerard Rabelink, voorzitter van de stuurgroep ‘Laat ze niet (ver)zuipen!' en tevens burgemeester van Schouwen-Duiveland, is het einddoel nog niet in zicht. “Jaren terug lag de gemiddelde startleeftijd op 12,2. Die tijd is gelukkig voorbij en is ook de afgelopen jaren nog een stijging te zien. In 2011 lag de leeftijd nog op 14,6 en inmiddels ligt die inmiddels dus nog hoger.”

Rabelink: “Zeeuwse pubers beginnen nog steeds te jong met drinken en als ze eenmaal gaan drinken, drinken ze te vaak en te veel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de makkelijke toegang tot alcohol een belangrijke factor is voor het stijgen van het alcoholgebruik. We richten ons daarom ook op ouders. Zij zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren. Bovendien zien we dat jongeren thuis alcohol drinken en vervolgens al met een slok op in het café of de discotheek aankomen.”

“Dit signaal krijgen we ook terug van buschauffeurs. Agressief gedrag komt namelijk in het grootste deel van de gevallen voort uit alcoholgebruik. Doordat ook thuis al wordt gedronken zie je die agressie dus niet alleen in het uitgaansgebied maar ook in de bus op weg daarnaartoe. Wel krijgen we positieve signalen vanaf de jongerencampings. Er blijven altijd excessen maar het beeld van jongeren, campings en zuipen lijkt inmiddels gelukkig steeds meer achterhaald.”

Volgens Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg hebben ouders een grote rol in de aanpak. “Volwassenen zijn vanuit hun eigen opvoeding vaak gewend dat alcohol 'erbij' hoort en omdat er vroeger minder aandacht voor de gevolgen was, is het belangrijk om te investeren op voorlichting. Jongeren hebben namelijk thuis vaak wel toegang tot alcohol terwijl pas na de 18e verjaardag alcohol in een winkel gekocht mag worden. Het idee is dus: schenk als ouder geen alcohol en geef het ook niet mee.”

De omslag in denkwijze zal volgens de stuurgroep wel geruime tijd nodig hebben. “Maar het is net als bij roken. Vroeger was er ook daarbij minder aandacht voor de gevaren en hoorde het 'erbij'. Inmiddels is roken ook steeds minder gebruikelijk en zijn mensen zich veel beter bewust van de gevolgen.”

De afgelopen maanden is in onze provincie onderzoek gedaan naar de gevolgen van de vernieuwde alcoholwetgeving en het alcoholgebruik onder jongeren. Ook zijn controles uitgevoerd om te kijken hoe met de nieuwe wetgeving wordt omgegaan. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
fred (27-6-2014 om 10:53)
zoals vele wetten werkt dit averechts , misschien wat kort door de bocht maar LEER ze iets drinken en laat ze weliswaar thuis de verschillen eens merken, laat een 16 jarige ( thuis) eens goed zat worden, wedden dat ze er voorlopig genoeg van hebben. Heel snel zullen ze bewust worden wat kan en niet kan. Hoe denk je dat een 1 dag oude 18 jarige zijn eerste stapavond eruit ziet ?
Pippa (27-6-2014 om 10:39)
Ik kan me niet voorstellen dat er vandaag de dag meer alcohol gedronken word dan vroeger! Misschien heb ik het mis,of komt het omdat er meer aandacht voor is in de media? Voor jongeren kan het grote gevolgen hebben maar hoe dam je zoiets in? De prijzen verhogen? Meer voorlichting? leeftijd omhoog? allemaal al gebeurt...
wim (27-6-2014 om 07:34)
Het is voor mij onbegrijpelijk dat er onder de jongere zoveel gedronken word waar iedereen over klaagt dat alles zo duur is en dat geld ook voor bier en drank hoe zullie aan zoveel geld komen, daarnaast lees je dat er ook comazuipen door de jongere word gedaan met alle gevolgen zelfs opname zieken huizen is nodig geweest maar is dat weer de belasting betaler of de ziekenfondsen?
Cookie-instellingen beheren