Daling criminaliteit Zeeland houdt stand
MIDDELBURG - Het gaat de goede kant op met het Zeeuwse veiligheidsbeeld: tot september dit jaar is bij een groot aantal criminele delicten een daling te zien. Zo zijn er significant minder woninginbraken en is het aantal overvallen gehalveerd. Dat heeft Ronald Weydema, de Zeeuwse politiedistrictschef vanochtend bekend gemaakt. Samenwerken, preventie en burgerparticipatie blijken de toverwoorden.
In heel Zeeland waren er tot september dit jaar 679 inbraken. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 938. Het aantal overvallen daalde van 23 naar 11. Het aantal straatroven lag ongeveer gelijk: 33 in 2013 en 21 dit jaar.
Ondanks de dalingen lijkt het er niet op dat dat de criminaliteit verschuift. Wel zijn er in Zeeland volgens Weydema opvallend veel babbeltrucs. Hierbij worden met name geld en sieraden buitgemaakt. De dader heeft een keurige verschijning maar draagt geen bedrijfskleding. Zijn leeftijd wordt geschat op tweede helft vijftig. Weydema: “We denken dat één persoon verantwoordelijk is voor een groot deel van de babbeltrucs maar we hebben hem helaas nog niet. Blijf alert en laat niet zomaar iemand binnen.”
Het OM geeft aan dat er, ondanks het hardnekkige onderbuikgevoel dat veel mensen lijken te hebben, ook echt sprake is van een daling in de cijfers. Marco van Leeuwen (OM): “Er zijn minder aangiften maar onderzoek wijst uit dat de aangiftebereidheid ongeveer net zo hoog ligt als een paar jaar terug. Je kunt dus echt spreken van een daling. Als je naar het straatbeeld kijkt gaat het in Zeeland gemiddeld gezien best goed, maar incidenten houd je natuurlijk altijd.”
Verantwoordelijkheid
Volgens Weydema is de daling er onder meer aan te danken dat er steeds meer aan preventie wordt gedaan. “Criminaliteit is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. We hebben de laatste jaren ook meer aandacht gegeven voor het alarmnummer 112. Mensen bellen steeds sneller 112 en dat heeft effect.” Mensen die een 'gouden tip' hebben gegeven, krijgen daar tegenwoordig achteraf van de politie ook steeds vaker bericht over. “Zoiets is voor burgers een motivatie om alert te blijven.”
De Vlissingse burgemeester Letty Demmers denkt dat ook de inzet van buurtpreventieteams een gunstig effect kan hebben. Weydema geeft aan dat de politie ook erg blij is met zulke wijkteams. Demmers: “Er zijn steeds meer mensen die letten op verdachte situaties. En soms is dat al genoeg. In Oost-Souburg hebben we bijvoorbeeld gemerkt dat er vaak 's middags werd ingebroken bij woningen wanneer ouders even hun kinderen van school gingen halen. Bewustwording en alertheid kunnen dan een grote rol spelen bij de oplossing.”
Energie
Volgens Demmers kan nooit helemaal worden voorkomen dat zich mensen bij buurtpreventieteams aansluiten die het zelf ook niet zo nauw nemen met de wet. “Het gaat echter wel om mensen uit de eigen buurt. Bovendien zorgt de gemeente voor opleiding en is de politie betrokken bij de voorlichting. Daarnaast heeft zo'n team nauw contact met de wijkagent.”
Harald Bergmann, voorzitters van het districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg vult aan dat deelname aan zo'n team ook energie en tijd vergt van de betrokkenen dus dat mensen zich hier toch met name bij aansluiten als ze problemen in hun wijk signaleren en wat in die problematiek willen betekenen.
Beleid
Kern van het districtsbeleid is steeds meer een gezamenlijke aanpak en bij die aanpak wordt dus veelvuldig gebruik gemaakt van hulp van burgers. Volgens Demmers wordt er bij die gezamenlijke aanpak steeds vaker gekeken naar mogelijkheden om informatie samen te voegen om zo tot een betere oplossing te komen. “Als we bijvoorbeeld kijken naar de problematiek in de Middelburgse wijk Dauwendaele zie je dat goed terug. We hebben eerst met allerlei betrokken partijen informatie verzameld om zo een goed beeld te krijgen. Daarna is een actieplan gemaakt en dat heeft een positief effect gehad. Er zijn zeven arrestaties gedaan en daarmee zijn diverse inbraken opgelost.”
Bergmann denkt dat deze aanpak ook een waarschuwing afgeeft aan mensen die in Zeeland hun slag willen slaan. “Als we laten zien dat we hier actief optreden tegen criminaliteit, dan trekt dat ook minder criminaliteit van buiten de provincie aan.”
Ondermijningsbeeld
In Zeeland wordt ook gewerkt aan het maken van een ondermijningsbeeld. Dat beeld moet inzichtelijk maken waar de onderwereld de bovenwereld raakt. Van Leeuwen van het Openbaar Ministerie legt uit: “Een hennepkwekerij op zich lijkt soms wat onschuldig. Maar de effecten van zo'n kwekerij reiken veel verder. Want drugswinsten worden vaak wit gewassen. En daarvoor worden bedrijven gestart die onder de marktprijzen producten of diensten aanbieden. Daar hebben 'normale' bedrijven weer last van. En gemeenten kunnen bijvoorbeeld betrokken zijn omdat zij aan de malafide bedrijven vergunningen hebben verstrekt. Accountants en notarissen werken ook voor dergelijke bedrijven en kunnen daardoor zelfs chantabel worden.”
Aan het ondermijningsbeeld voor Zeeland werken alle gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen. De verwachting is dat het plan in 2015 klaar is.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |