Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraf geëist voor achterhouden post

Toegevoegd: 17-11-2014, 14.27 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De 40-jarige A. K. uit Vlissingen zou voor één jaar de cel in moeten. Dat vindt althans officier van justitie in Middelburg. K. is een van de vele verdachten in een omvangrijke oplichting- en fraudezaak, waarbij in de jaren 2010 en 2011 bankrekeningen werden leeggeplunderd.

In eerste instantie meldde justitie dat het om 'miljoenen' ging, maar uiteindelijk blijkt het om negen ton te gaan. De hoofdverdachte in deze zaak, de 45-jarige 'James' I. uit Rotterdam vertoeft mogelijk weer in zijn geboorteland Nigeria. Een tweede man hoorde vorige week een celstraf van vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk tegen zich eisen.

Maandag moest K., destijds postbode in Goes zich voor zijn aandeel verantwoorden. Hij zou poststukken van onder meer de Rabobank, met daarin een bankpas of de pincode bestemd voor Goesenaren achter hebben gehouden. Die stukken zou K. dan aan James of een handlanger moeten geven, waarop de bankrekening van de geadresseerde kon worden leeggehaald. En zo verloor een Goesenaar in een klap 26.000 euro. K. ontkende enige betrokkenheid. Hij gaf breedvoerig antwoorden op vragen die niet werden gesteld en had geen enkele verklaring hoe het kon dat er poststukken in zijn woning werden aangetroffen waar hij niets van wist.

Tegen de 32-jarige Rotterdamse L. B. eiste de officier vrijspraak. Zij verstrekte I. niet openbare gegevens uit de handelsregisters van de Kamer van Koophandel en werd verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Daar zij slechts I. kende en verder niemand kon er volgens de officier dan ook geen sprake van een 'organisatie'.

De verdachten zouden onder een valse identiteit nieuwe bankpassen hebben aangevraagd bij verschillende vestigingen van de bank. De nieuwe passen werden opgestuurd naar het adres van de rekeninghouder. De post werd onderweg onderschept. Vervolgens werd bij de bankpas een pincode aangevraagd en kon geld van de bankrekening van slachtoffers worden afgehaald.

Op 11 december volgt de uitspraak.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kees (18-11-2014 om 18:10)
9 ton wil ik ook wel jaar naar het hotel
Peterdw. (18-11-2014 om 12:26)
Natuurlijk houdt het niet op als de Bank zit te slapen. Het is zó eenvoudig, als je een bankpas vindt, vraag je gewoon om een nieuwe pincode, en die krijg je.
albert (18-11-2014 om 09:10)
Ik denk dat het grootste gedeelte van die 9 ton in Nigeria is.
fred (18-11-2014 om 08:29)
heeft die figuur enig idee wat een spoor van ellende die achterlaat.
Middelburger (17-11-2014 om 19:56)
Het houd niet op, niet van zelf!
kees (17-11-2014 om 18:54)
Ik vind een jaar cel wel erg weinig voor verduistering van 9 ton en oplichting, fraude, diefstal. Daar mag toch wel 5 jaar zeker tegenover staan
Cookie-instellingen beheren