Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gratis campagnemateriaal te hard rijden

Toegevoegd: 09-04-2015, 12.42 uur
Voorbeeld campagnemateriaal Voorbeeld campagnemateriaal Voorbeeld campagnemateriaal
Voorbeeld campagnemateriaal
© Foto: Artist impression VVN Zeeland / ROVZ
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Groepen buurtbewoners in onze provincie kunnen binnenkort zelf actie gaan voeren als er in hun straat of wijk te hard wordt gereden. De Zeeuwse afdeling van Veilig Verkeer Nederland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) gaan samen gratis campagnemateriaal verstrekken.

De nieuwe campagne komt voort uit een pilot in 2014 bij de Margarethaweg in Terneuzen. Hier zijn nieuwe manieren om samen met bewoners campagne te voeren onderzocht op hun effectiviteit. De resultaten van de pilot waren positief. Het aantal automobilisten dat de snelheid overtrad daalde met 10%. Het aantal auto's dat met meer dan 10 km per uur te hard reed, daalde zelfs met ruim 20%.

De Terneuzense actie krijgt nu een provinciaal karakter. Mensen kunnen online actiematerialen zoals raam- en gevelposters, containerstickers, vlaggenlijnen en spandoeken met de tekst 'Bedankt dat je langzamer rijdt' bestellen.

Volgens de betrokken organisaties is het van levensbelang dat mensen op hun snelheid blijven letten. Een woordvoerder van de betrokken partijen: "Niet alleen ergeren veel mensen zich er aan als anderen te hard rijden, het is ook nog eens erg gevaarlijk. Feit is dat iedereen weleens iets harder rijdt dan toegestaan en dat gebeurt vaak onbewust. Aandacht is dus belangrijk."

Gevolgen
"Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Een aanrijding met 30 kilometer per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flat. Zo'n aanrijding kost één op de tien voetgangers het leven."

"Bij 50 km per uur is de klap vergelijkbaar met een val van de derde verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. Hoe hoger de snelheid, hoe langer de remweg en des te groter het risico op ernstig letsel. Vooral binnen de bebouwde kom en op 60 kilometer per uur wegen buiten de kom zijn de risico’s van te hard rijden groot. Daar mengen kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers zich met het gemotoriseerde verkeer. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken."

Het campagnemateriaal is te bestellen via deze link.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mario (15-7-2015 om 22:25)
Ik zou dan ook gelijk spandoeken ophangen met: geef richting aan (voor ALLE weggebruikers), GSM en verkeer gaan niet samen en laat je zien, steek een lichtje aan! Helaas vinden ze deze zaken niet belangrijk en wordt er totaal geen aandacht aan besteedt, erg triest want DAT zijn verkeersveiligheid punten die levens schelen zeker in de bebouwde kom!
Cookie-instellingen beheren