Nieuw overleg over reorganisatie politie Zeeland
In zijn plan gaan de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politie Diensten op in één organisatie zodat de politie, aldus de minister, efficiënter, effectiever en flexibeler ingezet kan worden. In zijn opzet behouden de burgemeester en de officier van justitie wel het gezag op lokaal niveau over de politie. De lokale gezagsdriehoeken, waarin de burgemeester, de officier van Justitie en de korpschef de feitelijke inzet van de politie bepalen, blijven volgens de minister bestaan maar worden volgens een meerderheid van de Zeeuwse burgemeesters toch uitgehold omdat hun invloed kleiner wordt.
In het plan van Remkes stelt het regionaal politiebestuur, de burgemeesters en de hoofdofficier van justitie, het regionale politiebeleidsplan vast. Bij het opstellen van dat plan moet het bestuur inbreng vragen van de gemeenteraden in de regio. Op deze manier wordt volgens de minister de positie van de gemeenteraden versterkt. Het regionale politiebestuur bepaalt daarnaast ook hoe de politiesterkte wordt verdeeld in de regio.
Begroting
Remkes liet zaterdag ook weten dat het Zeeuwse politiekorps, en een aantal andere, definitief niet wordt geconfronteerd met bezuinigingen. Hij heeft 82 miljoen euro extra gekregen voor de politiebegroting zodat hij een andere reorganisatie door kan voeren. Remkes vindt dat sommige korpsen versterkt moeten worden omdat die met een grote werkdruk en veel criminaliteit worden geconfronteerd. Het gaat dan met name om de korpsen Utrecht, Flevoland en Limburg-Zuid.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
21 november 2024
20 november 2024
20 november 2024
20 november 2024