Ondermijning Zeeland verder aangepakt
MIDDELBURG - In alle Zeeuwse gemeenten kunnen vastgoed(handel) en projectontwikkeling in verband worden gebracht met ondermijnende criminaliteit. Regelmatig is er een directe relatie tussen vastgoed en drugs. Dat blijkt uit het rapport Ondermijningsbeeld in Zeeland dat onlangs is opgesteld.
Sinds vorig najaar is aan het rapport gewerkt. Bij ondermijning is er een raakvlak tussen de boven- en onderwereld. Voorbeelden zijn hennepkwekerijen waardoor buurtbewoners in brandgevaarlijke situaties terecht komen, personen die horecavergunningen aanvragen om crimineel geld wit te wassen en het dumpen van drugsafval. De gemeenten, de politie en onder meer het Openbaar Ministerie willen ondermijning tegen gaan. Zij vinden dat ondermijning de maatschappij verzwakt en misbruikt. Ook kunnen de legitimiteit en het vertrouwen in de overheid worden aangetast.
Aan de hand van het nieuwe rapport gaan de betrokken partijen aan de slag om ondermijning in Zeeland terug te dringen. Binnenkort worden afspraken gemaakt om een integrale aanpak te starten. Om alles in goede banen te leiden is een speciale programmamanager aangesteld. Die gaat samen met alle partijen bepalen waar de focus komt te liggen. Hiervoor zullen alle dossiers worden doorgenomen om zo de prioriteit en haalbaarheid goed te kunnen bepalen. In de komende jaren moet dat volgens het college gaan leiden tot aanhoudingen en beslagleggingen.
Alhoewel het rapport zelf vanwege de grote hoeveelheid herleidbare en vertrouwelijke informatie niet wordt gepubliceerd heeft het Zeeuwse districtscollege vandaag wel wat zaken uit het rapport bekend gemaakt. Het Ondermijningsbeeld Zeeland maakt duidelijk dat er in Zeeland sprake is van verschillende ondermijningsfenomenen. Vastgoed voert daarin de boventoon en wordt regelmatig in verband gebracht met drugshandel. Bijvoorbeeld doordat aangekochte panden worden gebruikt voor het fabriceren of de verkoop van drugs.
Ook is er sprake van het financieren van vastgoed met onverklaarbaar vermogen. Dat vermogen blijkt vaak afkomstig uit de drugshandel. Bij het witwassen van criminele gelden in panden en recreatieparken worden criminelen bijgestaan door zogeheten faciliteerders. Hierbij is zowel sprake van bewuste als onbewuste facilitering, zo constateren de onderzoekers.
Vastgoed komt volgens het districtscollege niet alleen in beeld bij witwassen. “Binnen diverse branches is vraag naar goedkope arbeidskrachten. Deze hebben woonruimte nodig en worden gehuisvest in onder andere recreatieparken, campings en panden van huisjesmelkers. In sommige gevallen is echter sprake van slechte leefomstandigheden en met name een grote mate van afhankelijkheid van de arbeidskrachten.
Zeeland is voor criminelen een aantrekkelijke provincie om activiteiten te ontplooien. “Zeeland is een dunbevolkte provincie welke veel afgelegen of makkelijk af te schermen locaties en gebouwen heeft. Denk aan het buitengebied, boerderijen, bedrijventerreinen, loodsen en woningen. Criminaliteit is hierdoor minder snel zichtbaar. De combinatie van water en havens biedt ook weer kansen: de wateren vormen een ideale omgeving voor het transport van verboden middelen en goederen.”
“Ander belangrijk aspect is de ligging van Zeeland aan de grens met België. De grens zorgt voor criminele kansen. Bijvoorbeeld omdat de wet- en regelgeving in Nederland en België verschillend is, maar ook omdat men criminele activiteiten in het buitenland wil afschermen. Verder blijft in kleine provincies zoals Zeeland de economische groei vaak wat achter en is de werkgelegenheid tegelijkertijd laag. Nieuwe bedrijvigheid wordt daardoor met open armen ontvangen maar dit brengt het risico met zich mee dat het economische belang andere belangen wegdrukt en er te weinig ook is voor veiligheid.”
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
23 november 2024
22 november 2024
22 november 2024
21 november 2024