Door: Rolf de Feijter
MIDDELBURG - De politie gaat op Walcheren binnenkort weer strenger controleren op het voeren van fietsverlichting. Dit is nodig, omdat er veel fietsers op de weg zijn die niet altijd even goed zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers, en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Als fietser moet je ‘s nachts en overdag (als het zicht ernstig wordt belemmerd), een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht aan hebben op je fiets. Fietsers kunnen ook losse lampensetjes gebruiken, maar ook die moeten dan wel aan staan. Deze losse lampensetjes zijn bij veel winkels voor een paar euro te koop. In de herfst en winter is die extra zichtbaarheid helemaal belangrijk, omdat het dan langer donker is.
Wees zichtbaar! Val op!
De verplichting om fietsverlichting te voeren heeft te maken met de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid van de fietser in het verkeer. Fietsers vallen veel meer op bij overige weggebruikers en de kans op een ongeval wordt aanzienlijk verkleind.
Er zijn natuurlijk veel meer dingen die gedaan kunnen worden om als fietser op te vallen bij de mede-weggebruikers, zoals reflecterende strepen op kleding en/of fiets, of lichtgekleurde kleding dragen, maar de verlichting de fiets is wettelijk verplicht, dus daar wordt dan ook op gecontroleerd.
Bij het niet voeren van de juiste fietsverlichting riskeren fietsers een boete van maximaal 55 euro. Voor dat bedrag kun je als fietser een hoop losse lampensetjes kopen, dus doe je voordeel met deze waarschuwing, aldus de politie.
Reageer op dit bericht
Reacties
Nieuwe reactie plaatsen:
Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
T. Rombouts (26-11-2015 om 22:19)
Goede actie. Reflecterende vestjes: prima idee.
Jammer genoeg heeft het onderdeel "verkeer" bij de politie niet meer de prioriteit zoals
bv. in de jaren '60 en '70. Dit is (in)direct te wijten aan de (wereldvreemde) politiek. Die lieden maken, onder het motto "democratie", de dienst uit.
Onder druk van de EU heeft Nederland als een der laatste landen de wet aangepast zodat nu een fietser de zwakkere weggebruiker is en dus (bijna altijd) het recht aan zijn/haar kant heeft. Schuld of niet. Elke weggebruiker heeft plichten in het verkeer. Maakt een weggebruiker een fout waardoor letsel of schade ontstaat, dan moet die weggebruiker verantwoordelijk worden gesteld. Men dient zich gewoon bewust te zijn van welke plaats men inneemt in het geheel
frits (26-11-2015 om 19:54)
gelijk schrijven boete bedrag mag ruim verdubbelen.
je reageert wel zo als je zo iets mee gemaakt heb .in eens een fietser zonder licht op je auto of vrachtauto .en dan ben je nog fout ook .
een gast (26-11-2015 om 19:46)
Het zal een keer tijd worden dat er op fietsverlichting gecontroleerd gaat worden . En als oom agent dan ook direct een boete uitschrijft in plaats van eerst te waarschuwen dan heeft het misschien gelijk nut. En dan ook voor het voeren van de lampjes die meer weg hebben een halve kaars dan van een fatsoenlijke koplamp die echt licht verspreid, zodat onze mede weggebruikers goed zichtbaar zijn voor alle andere weggebruikers .En de boete moet gelden per lamp die niet brand.
jj (26-11-2015 om 19:15)
op de scholen controleren
daar lichten testen help beter .
martin (26-11-2015 om 18:55)
helemaal ok,van de week nog net op tyd kunnen stoppen,heel veel fietsers zonder licht
Automobilist (26-11-2015 om 17:56)
Misschien kan de politie dan ook gelijk eens iets doen aan de steeds irritanter worden fietsverlichting. De LED verlichting, die vaak recht vooruit schijnt i.p.v. op de weg en vaak zo fel is, dat het gewoon verblindend is.