Ruim 300 arrestaties in strijd tegen drugs
MIDDELBURG - De politie heeft sinds oktober vorig jaar 313 mensen aangehouden in de strijd tegen drugshandel in Zuid-Nederland. Bij in totaal 417 interventies werden 45 criminele samenwerkingsverbanden opgerold. Bovendien werden 169 wapens in beslag genomen, waaronder ook handgranaten, Kalasjnikovs en automatische wapens.
Volgens de politie neemt de drugscriminaliteit in Brabant, Limburg en Zeeland de laatste jaren fors toe. Vanwege deze "verontrustende signalen" zijn speciale teams opgericht om dit alles tegen te gaan. Volgens de politie heeft de aanpak tot nu toe effect: "Door in te grijpen aan het begin van het productieproces van de hennepteelt (bij de toeleveranciers, de kwekers van hennepstekken) en vervaardiging van synthetische drugs is er schaarste ontstaan. Hierdoor zijn criminele netwerken verstoord geraakt en zijn dumpingen van drugsafval in de natuur, met gevaar voor mens en dier, teruggedrongen."
Door politie werden allerlei beslagleggingen gedaan. Het ging in totaal om 169 wapens en geweldsmiddelen, waaronder handvuurwapens, handgranaten, Kalasjnikovs en automatische wapens. Doel was ook om zoveel mogelijk financieel vermogen van criminelen af te nemen. Dat gebeurde door onder meer goederen, voertuigen en bijna 3 miljoen euro in contanten in beslag te nemen.
Hennep
Tot en met september zijn in totaal 121 henneplocaties doorzocht. Daarbij zijn 133.648 hennepplanten en 60.108 hennepstekken geruimd. Als deze hennepplanten hadden geleid tot een succesvolle oogst, had het de telers volgens de politie ruim 123 miljoen euro opgeleverd. De aanpak richt zich ook steeds nadrukkelijker op de zogenoemde facilitators. "Mensen en bedrijven die de hennepteelt mogelijk maken, zoals growshops, elektriciens, inrichters en bouwers", zo legt de politie uit. Ook in Zeeland zijn meerdere growshops door de politie bezocht.
Drugs
In totaal 166 van de 417 interventies waren het afgelopen jaar gericht op de drugslabs en opslagplaatsen van chemicaliën en hardware (ketels, kolven, cilinders, tabletteermachines). Uit opgevangen signalen uit het criminele circuit blijkt volgens de politie dat er door dit grote aantal interventies een tekort ontstaat aan bepaalde hardware die nodig is voor de productie van synthetische drugs. "Vooral aan de benodigde ketels is een groeiend tekort aan het ontstaan", zo stelt de politie.
Verplaatsing
Niet alle conclusies uit een terugblik op één jaar intensieve criminaliteitsbestrijding zijn positief. Volgens de politie zijn in het criminele circuit namelijk signalen opgevangen dat er wordt gesproken over een verplaatsing van hennepactiviteiten vanuit het zuiden naar andere delen van Nederland.
Ook de interventies op synthetische drugs hebben zo'n effect. "Er is vermoedelijk sprake van een lichte verschuiving van locaties in de richting van de grensstreek in België en Duitsland. Dit leidt vanzelfsprekend echter tot een intensieve internationale samenwerking", zo zegt de politie. "Er wordt intensief samengewerkt met België en Duitsland, onder andere om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan."
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
22 december 2024
22 december 2024
21 december 2024
21 december 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |