Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

GRIP1: 'Windmolen kan omvallen of afbreken'

Toegevoegd: 04-01-2016, 12.57 uur - Update: 04-01-2016, 16.43 uur
Door: Roland de Jong

RITTHEM - De Veiligheidsregio Zeeland heeft maandagmiddag GRIP 1 afgekondigd voor problemen met een windmolen in industriegebied Vlissingen-Oost bij Ritthem.

De GRIP-situatie is rond 12.55 uur afgekondigd. Bij de Denemarkenweg is een windmolen op hol geslagen. De molen draait op dit moment nog rond. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland draaien de wieken van de molen te hard. "Doordat de rem van windmolen niet functioneert draait de molen door de wind en dat geeft nu problemen."

Volgens de woordvoerder was de windmolen buiten bedrijf. "Deze is gaan draaien, maar niet meer stop te zetten. De draairichting van de molen is ook niet te wijzigen." Er zijn monteurs aanwezig maar die kunnen niet bij de windmolen komen.

"Aangezien de rem van de molen niet werkt kunnen twee dingen gebeuren: de molen valt om of de wieken breken af. Dit zou gevolgen kunnen hebben binnen een straal van 50 meter rondom de windmolen. Dit gebied is dan ook afgezet en bedrijven zijn geinformeerd. Een deel van een bedrijf in de buurt is daartoe ontruimd", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland uit. Het verkeer wordt omgeleid via de Engelandweg en het bedrijventerrein van de firma Verbrugge. De windmolen staat in de buurt van een spoorlijn. Daarom is ook deze uit voorzorg afgesloten.

Afgeschaald
Rond 14.05 uur is er afgeschaald naar GRIP 0. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland legt uit: "De reden dat er GRIP 1 werd afgegeven was dat de verwachting was dat mogelijk het energienetwerk zou kunnen uitvallen. Dit is niet aan de orde. De windmolen staat immers niet aangesloten op het energienetwerk."

GRIP 1
Bij een GRIP 1-incident is er coördinatie nodig tussen verschillende hulpdiensten. "Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CopI richt zich op de bestrijding van het incident ter plaatse (bronbestrijding) en een mogelijk gering effectgebied", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland op haar website uit.

Vanuit de brandweer zijn een verbindings-/commandowagen en een haakarmvoertuig met commandocontainer naar de Denemarkenweg gestuurd. 

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
tortelvink (8-1-2016 om 09:24)
Aan 1 van de wieken zou een uitschuifbaar deel moeten zijn dat bij te hoge snelheid uitschuift .Hier zal door onbalans de wieken stil komen te staan dit kan met enige vertraging zodat het niet abrupt stopt.
Why-not (7-1-2016 om 10:53)
Dus we kunnen een karretje op Mars zetten en besturen, maar geen windmolentje laten stoppen met draaien ?
patricia (6-1-2016 om 19:59)
Best Wesley heb je dan ook al een oplossing voor het kern afval? In de grond steken, in de lucht schieten, bommen van maken. Dat is nu gaande maar dat zijn geen goede oplossingen.
Wesley (5-1-2016 om 11:40)
Ik heb ook nog een leuke: Een studie van een onafhankelijke instantie heeft aangetoond dat een windmolen in zijn complete levensduur zijn eigen carbonfootprint niet 'terugverdiend'. Met andere woorden: Er wordt meer CO2 uitstoot geproduceerd door de fabriek/vrachtwagens om 1 windmolen te maken, dan dat 1 windmolen aan CO2 kan besparen d.m.v. kolencentrales e.d. (kernenergie uitgesloten). Met andere woorden: Een windmolen zorgt voor een grotere CO2 uitstoot... Kernenergie, dat is de toekomst! 30 jaar geen onderzoek naar gedaan omdat daar d subsidies niet voor gegeven worden. Nu staat kernenergie qua opbrengst/prijs alsnog vele malen gunstiger t.o.v. andere manieren van energie opwekken, watde afgelopen 30 jaar WEL is ontwikkeld.
A van m (5-1-2016 om 02:49)
Ja leuk he zogenaamde groen energie.. Nu gaat het x fout, wat waarschijnlijk wel veel vaker gaat gebeuren want strax gaan ze uit winstoogmerk nog meer bezuinigen op onderhoud dus komen er vanzelf meer situaties..Net als in Doel, alles mag en moet maaar kunnen tot het fout gaat.. Het is w8´n op de volgende ramp..Als je elk huis en fabriek vol zet met zonnecellen kun je delta afschaffen en is er zoveel enerigie dat het nooit opraakt.. Neem een getijde centralen, het kan allemaal makkelijker en veiliger, maar daar verdient men niks aan dusja het gaat weer om geld ook..En de rendement van windmolens is heel laag, en na 20 jaar kun je m afschrijven en weer slopen dus heb je dan nog verdient ???
Arne (5-1-2016 om 01:11)
En staat hij nu al stil? Of is dat oude ding in elkaar gestord? Leuk als je ook eens kan lezen hoe iets afgelopen is.
Cookie-instellingen beheren