Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie let op gebruik telefoon achter stuur

Toegevoegd: 28-01-2016, 15.59 uur
Door: Roland de Jong

GOES - De politie heeft de afgelopen dagen extra gelet op het gebruik van telefoons achter het stuur. In totaal werden 35 personen bekeurd.

De controles vonden dinsdag en woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur plaats op de A58 en de Deltaweg bij Goes. Zeven personen hielden hun mobiel vast om te sms'en of the whatsappen. De meeste bekeuringen gingen naar mensen die mobiel aan het bellen waren: 28 in totaal. In 6 gevallen ging het om chauffeurs van vrachtwagencombinaties.

Volgens de politie is het levensgevaarlijk om tijdens het rijden met andere dingen bezig te zijn. "In het drukke en vaak onvoorspelbare verkeer moet je als automobilist al je aandacht kunnen concentreren op de weg. Gebruik van elektronische apparatuur leidt de aandacht af. Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het daarom beter tijdens het rijden niet te bellen of je navigatie te bedienen. En tv of DVD kijken achter het stuur is natuurlijk helemaal af te raden."

Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het (bijna-)ongeval. "Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol", aldus de politie.

Sms’en heeft volgens een woordvoerder zelfs nog grotere gevolgen dan bellen. "Dit komt omdat hier meerdere types afleiding gelijktijdig plaatsvinden. Vooral de visuele afleiding is groot: automobilisten die tijdens het rijden sms’en spenderen 400% meer tijd met hun ogen van de weg dan automobilisten die niet sms’en. Bij het gebruik van de sms-functie blijken mensen langzamer te reageren op informatie en rijden ze langzamer, slingeren ze meer en kijken ze minder op de weg dan bij het gebruik van de belfunctie. Zij nemen hun omgeving minder goed waar en ook remmen ze later en harder, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Guus (28-1-2016 om 19:14)
Tim, de politie (en overheid) is niet alleen het overwicht kwijt, maar de burgers zijn ook het fatsoen en beschaving kwijt. Je weet dat iets niet mag, dan moet je het ook niet doen, controle of geen controle.
Jasper (28-1-2016 om 18:46)
Dat word volgend jaar belastingverlaging. Op ieder reisje van 100 km. die ik iedere week doe , zie ik er zeker 10 achter het stuur die aan het bellen / smssen zijn. Politie...........pak ze!!!
wim (28-1-2016 om 18:20)
Eindelijk meer controle over auto's waarvan de chauffeur bezig is met bellen tijdens het rijden vele malen word dit gezien, zo ook de richting verandering van auto's niet aangeven op kruisingen en op rotondes dat de richting veranderd.
de po-wattes ? (28-1-2016 om 17:50)
o ja, de politie, vroeger hielden die nog toezicht op straat, tegenwoordig vindt den Haag dat te duur en zijn ze wegbezuinigd. pakkans is dus toch nihil, niets meer van aantrekken.
Jurgen visser (28-1-2016 om 17:20)
Zou tijd worden, als ik zo rond mij kijk als ik in de auto zit, valt er nog genoeg geld te verdienen, een simpele optie voor handsfree kost niet meer dan 130 euro.
chuckles (28-1-2016 om 17:17)
Dat zwerfvuilprobleem kan je ook neerleggen bij de opvoeding. En daarbij politie heeft gewoon te weinig mensen hiervoor.
Cookie-instellingen beheren