Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Tips voor een brandveilige carnaval

Toegevoegd: 29-01-2016, 10.40 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Carnaval staat weer voor de deur. Reden voor de brandweer om tips te geven voor een brandveilig verloop. Weet jij wat je moet doen als je kleding onverhoopt in brand vliegt? Hoe hang je carnavalsversiering veilig op? En hoe vlucht je in de kroeg? De brandweer geeft antwoord!

In de loop naar carnaval toe adviseert Brandweer Zeeland diverse Zeeuwse gemeenten over de brandveiligheid tijdens dit feestelijke evenement. Zo zijn er overleggen geweest en zijn er in horecabedrijven in de gemeente Terneuzen controles. Ook zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de bouwlocaties. Feestvierders zelf kunnen volgens de brandweer echter ook zorgen voor een veilig verloop van het carnaval.
 
Kostuums
"De meest prachtige carnavalskostuums worden vaak zelfgemaakt, maar dit is niet zonder gevaar. Kleding, pruiken en baarden uit een feestwinkel zijn geïmpregneerd, eigen creaties niet." Volgens de brandweer is de snelheid waarmee kleding in brand vliegt en de verspreiding van vuur en vlammen met name afhankelijk van:
- De vorm: ruimvallend of nauwsluitend. Ruimvallende kleding met versiersels vatten sneller vlam, omdat er makkelijker zuurstof bij kan komen. Des te strakker de kleding om het lichaam, des te moeilijker een brand zich kan verspreiden.
- De samenstelling van vezels van de stof: katoen, linnen, polyester, polyamide etc. Plantaardige vezels (katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (wol). Synthetische kleding (polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en smeltdruppels kunnen brandwonden veroorzaken.
- De structuur van de stof: open of dicht geweven, harig of glad oppervlak.

Mocht kleding onverhoopt in brand raken, dan is het volgens de brandweer belangrijk om niet in paniek te raken. "Ga nóóit rennen, dat wakkert de vlammen namelijk juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of door een blusdeken te gebruiken. Begin vervolgens direct met het koelen van de wond voor ten minste vijf minuten. Doe dit met zacht stromend en lauw kraanwater. Is dit niet bij de hand? Koel dan met een natte doek."

Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen zijn vaak gemaakt van brandbaar materiaal en kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Het is volgens de brandweer daarom belangrijk om je bij het ophangen ervan aan de voorschriften te houden. Enkele tips:
- Gebruik moeilijk brandbare versiering. Op de verpakking staat vaak aangegeven of dit het geval is
- Hang versiering niet in de buurt van lampen, spots of apparatuur die warmer worden dan handwarm, zodat het materiaal niet kan gaan gloeien of ontbranden.

Vluchten in de kroeg
Tijdens carnaval is het in de kroegen vaak extra druk. Mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Weet jij hoe je in de kroeg het beste kunt vluchten? "Let bij binnenkomst op waar de (nood)uitgangen zijn, zodat jij en anderen bij brand snel en veilig buiten zijn."

De brandweer heeft ook een checklist opgesteld voor brandveilige praalwagens.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren