Misdaad Zeeuwse havens beter aangepakt
RITTHEM - De douane, de Koninklijke Marechaussee, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gaan intensiever samenwerken om de georganiseerde misdaad in de Zeeuwse havens tegen te gaan. De verschillende betrokken partijen hebben daarvoor vandaag tijdens een werkbezoek van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) een convenant getekend.
Het zogeheten SOZ-convenant (Samenwerkingsovereenkomst ZuidWest) werd vanmiddag in het bijzijn van de minister getekend in het Douanekantoor aan de Duitslandweg in Vlissingen-Oost. Zeeland is overigens niet de eerste met zo'n convenant, in Rotterdam en in Amsterdam zijn soortgelijke initiatieven al gestart.
Om de afspraken uit het convenant vorm te geven is een speciale officier van justitie aangesteld. Hij gaat een overkoepelende rol spelen tussen de verschillende diensten zodat informatie beter uitgewisseld kan worden en sneller en effectiever actie kan worden ondernomen. Volgens de Zeeuwse politiedistrictschef Ronald Weydema worden er door de politie geen extra mensen ingezet maar is er op dit moment genoeg operationele capaciteit beschikbaar.
Zorgen
Het bezoek van de minister komt voort uit een gesprek dat de burgemeesters Bergmann (Middelburg) en Verhulst (Goes) in oktober met hem hadden. Tijdens dat gesprek spraken zij hun zorgen uit over de effectiviteit van de aanpak van de zogeheten ondermijnende criminaliteit in Zeeland. Zij gaven destijds aan dat de georganiseerde misdaad te veel ruimte kreeg om haar activiteiten te ontplooien, mede doordat er te weinig samenwerking was tussen de verschillende betrokken diensten.
Ondermijning
Bij ondermijning is er een raakvlak tussen de boven- en onderwereld. Voorbeelden zijn hennepkwekerijen waardoor buurtbewoners in brandgevaarlijke situaties terecht komen, personen die horecavergunningen aanvragen om crimineel geld wit te wassen en het dumpen van drugsafval. Soms gebeurt dit vrijwillig, soms onder dwang.
De Zeeuwse gemeenten, de politie en onder meer het Openbaar Ministerie willen ondermijning tegen gaan. Zij vinden dat ondermijning de maatschappij verzwakt en misbruikt. Ook kunnen de legitimiteit en het vertrouwen in de overheid worden aangetast. Samen hebben ze daarom sinds het voorjaar van 2014 samengewerkt om meer inzicht te krijgen in hoe dit fenomeen zich precies in Zeeland presenteert. Daarna zijn er al verschillende gerichte acties geweest om ondermijning tegen te gaan.
Controle
Vandaag heeft Van der Steur met verschillende experts over het onderwerp van gedachten gewisseld. Aansluitend op het tekenen van het convenant is een integrale controle gehouden door de verschillende betrokken diensten. Tijdens een controle op het tolplein van de Westerscheldetunnel werkten zij samen om het verkeer dat vanuit Zeeuws-Vlaanderen kwam wilde rijden gericht te controleren. Hierbij werden geselecteerde voertuigen aan de kant gezet waarna zowel de inzittende(n) als de voertuigen aan een controle werden onderworpen.
Van der Steur kreeg tijdens de controle uitleg over hoe de controle precies werd uitgevoerd. Zo kreeg hij uitleg over de verschillende registratiesystemen die door de diensten worden gebruikt om te controleren of personen en voertuigen geregistreerd staan. Verder nam hij een kijkje in een mobiel laboratorium van de Douane waarin stoffen ter plekke onderzocht kunnen worden.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
01 december 2024
30 november 2024
29 november 2024
29 november 2024