OM eist 2 ton voor dodelijk bedrijfsongeluk
MIDDELBURG - Tegen twee Duitse bedrijven, Uhde GmbH uit Dortmund en Hertel GmbH uit Leipzig is maandag in Middelburg elk een boete van in totaal tweehonderd duizend euro geëist. 75.000 Euro voor 'dood door schuld' en 125.000 euro voor overtreding van de ARBO-wet.
De bedrijven worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee lassers. De mannen, van Bosnische komaf, waren bezig met laswerkzaamheden voor de nieuwe fabriek Ureum 7 op het terrein van Yara in Sluiskil. De lasser werkten via RMLH, de onderaannemer van Hertel. Hertel was weer een onderaannemer van Uhde, de hoofdaannemer van de bouw van de nieuwe fabriek Ureum 7.
De twee slachtoffers, een twintiger en een dertiger, waren vrijdagavond 1 april 2011 aan de buitenkant van de tank bezig met laswerkzaamheden. Daarvoor was het hulpgas formeergas nodig. Formeergas is een soort beschermgas, dat nodig is om te voorkomen dat er geen zuurstof in het laswerk komt. Daartoe worden in de binnenkant van de leiding voor en achter de las een piepschuimen schot geplaatst. Het formeergas wordt dan in die ruimte gespoten. Is de las klaar, dan worden de schotten er via een mangat in de tank door middel van een kabel weer uitgetrokken.
Aan het einde van de middag was een laatste las gelegd tussen een vat en een grote leiding. De ploeg lassers miste bij vertrek van de site een collega. Een ander ging kijken. Hij bleef weg waarop de overigen gingen zoeken en alarm sloegen. Beide mannen werden levenloos in de tank aangetroffen.
Om onverklaarbare redenen is de eerste lasser het vat ingegaan en daar door zuurstofgebrek gestikt. Zijn collega die hulp wilde bieden, trof eenzelfde lot. Door mogelijke lekkage van het formeergas is het zuurstof gehalte in de nabijheid van de schotten minder dan 16 procent, dus dodelijk. Waarom de lasser de tank is ingegaan is onduidelijk. Het vermoeden bestaat om de las te controleren.
Tijdens de behandeling van de zaak laakte officier van justitie Ingeborg Koopmans de veiligheidscultuur van de beide bedrijven. Hoewel de communicatie Engels zou moeten zijn gebeurde dat in het Duits; de Bosniërs begrepen geen van beide. Veiligheidstrainingen kwamen niet verder dan aanwijzingen van huishoudelijke aard en aan de werkvergunningen mankeerde van alles.
Het bedrijf RLMH voldeed niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarnaast werd door alle betrokkenen de risico's van formeergas niet onderkend. "Regels werden met voeten getreden", stelde de officier vast. "Dit is geen bedrijfsongeval, maar een veiligheidsmisdrijf."
De rechtbank doet binnenkort uitspraak.
Zie ook:
- Doden bij bedrijfsongeval Yara (18-04-2016)
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |