Goedkope iPhone? 'Grote kans op heling'
MIDDELBURG - Merkkleding tegen een spotprijs, de nieuwste iPhone voor een prikkie of een fiets voor weinig. Regelmatig duiken dit soort aanbiedingen op. Volgens Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het moment om alle alarmbellen af te laten gaan. “Als je denkt dat iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.”
Criminelen verdienen volgens Tieman grof geld aan de verkoop van gestolen spullen. “Dure elektronica die ‘van de vrachtwagen is gevallen’, klink misschien onschuldig. Maar als je beseft dat de kans groot is dat deze goederen afkomstig zijn van een inbraak, straatroof of een overval, vergaat het lachen je wel. Want vergis je niet, de kans is groot dat er persoonlijk drama schuilgaat achter die goedkope tablet of laptop.”
Strafblad
Los van de ellende voor de rechtmatige eigenaar, is heling ook gewoon een strafbaar feit. “Want heling bestaat niet alleen uit het aanbieden van gestolen waar”, legt Tieman uit. “Ook het aanschaffen van spullen waarvan de koper had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat, is heling. En daar staat een flinke stafmaat op. Voor heling kan je een gevangenisstraf en/of een hoge boete krijgen en bovendien een strafblad.”
Er zijn verschillende mogelijkheden om na te gaan of aangeboden goederen afkomstig zijn van diefstal. Op de website www.stopheling.nl, of met de Stopheling app, kan iedereen vóór aankoop van tweedehands spullen checken of spullen als gestolen geregistreerd staan. “Zo kun je voorkomen dat je zelf, onbewust, aan heling doet.”
Aangifte doen
Als het ingevoerde serienummer van het aangeboden product overeenkomt met een nummer in de database van Stop Heling, betekent dit dat deze bij de politie als gestolen geregistreerd staat. “In dat geval kan je via een meldknop aan de politie door waar je het gestolen product hebt aangetroffen. De politie stelt dan een onderzoek in om de daders op te sporen en de gestolen spullen terug te vinden.” Niet alle gestolen voorwerpen staan in de database. Dat betekent niet dat ze niet gestolen zijn. Tieman raadt consumenten daarom aan om zelf alert te blijven. “Heb je een slecht gevoel bij een aanbieding? Koop het product dan niet.”
Registreer waardevolle voorwerpen
Tieman heeft nog een andere belangrijke tip. “Registreer waardevolle voorwerpen. Als je na een diefstal bij de aangifte direct een lijst met de unieke serienummers kunt overleggen, kan de politie een gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Ook helpt het bij het opsporen van de dader.”
Voor het registreren van eigendommen kan gebruik worden gemaakt van het kostbaarhedenregistratieformulier die als download beschikbaar is op de website van het Politiekeurmerk (www.politiekeurmerk.nl). Speciaal voor de registratie van sierraden is de website www.dnavaneensieraad.nl gelanceerd. Op deze website kunnen bezoekers stap voor stap een duidelijke beschrijving van sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen om gestolen juwelen terug te bezorgen.
Naast sieraden blijken ook smartphones een interessante prooi voor veel dieven. Bescherming tegen diefstal is echter heel gemakkelijk. De website www.boefproof.nl beschrijft per merk hoe dit in zijn werk gaat. “Door een paar eenvoudige handelingen wordt de telefoon onaantrekkelijker voor heling”, aldus Tieman.
Geen afzetmarkt
Al deze maatregelen helpen om heling en de daaraan voorafgaande criminaliteit te voorkomen. Dat is iets wat volgens Tieman lang niet iedereen zich realiseert. “Door je aan heling schuldig te maken, houd je de criminaliteit in stand. Je creëert namelijk een afzetmarkt voor inbrekers, straatrovers en overvallers. Andersom geldt hetzelfde. Wie heling bestrijdt, pakt diefstal aan. Want zonder heler geen steler.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
07 januari 2025
07 januari 2025
06 januari 2025
06 januari 2025