Politie zet drones in voor 3D-visualisaties
VLISSINGEN - De politie wil met de inzet van speciale apparatuur op de grond en drones en helikopters in de lucht flinke stappen maken in het beter visualiseren van plaatsen delict. Vandaag wordt daarvoor in Vlissingen geoefend.
Volgens de politie ontstaan nog continu nieuwe technieken die de forensische opsporing nieuwe mogelijkheden bieden. Met behulp van speciale apparatuur en software kunnen nu al 3D-modellen worden gemaakt van plaatsen delict (PD's). Door daarbij nu ook zogeheten Unmanned aerial vehicle (UAV's) en helikopters te laten samenwerken kan een nog completer beeld gemaakt worden.
De werkwijze is in het kort als volgt: Als eerste wordt met behulp van een zogeheten total station door middel van GPS sporen ingemeten. “Het eindresultaat hiervan is nauwkeuriger dan meten met een ouderwets lintje. Bovendien gaat dit nog sneller ook”, zo legt Wilco Ketelaar, operationeel expert forensische opsporing van de eenheid Zeeland-West-Brabant uit.
Foto's
De PD wordt vervolgens volledig gefotografeerd. Het gaat hierbij niet alleen om normale foto's. Er worden ook speciale 360 graden opnames gemaakt. Tot slot wordt een 3D-laserscan gemaakt. Vanuit de lucht wordt de PD dus vastgelegd met behulp van een drone en een helikopter. Volgens Ketelaar moet de PD hierbij zo maagdelijk mogelijk zijn. “Er mogen natuurlijk niet te veel sporen verstoord zijn.”
Uiteindelijk kan alle data worden gekoppeld zodat speciale software er een filmpje van maakt. “Het doel is om ook achteraf, als de plaats delict is vrijgegeven en opgeruimd, virtueel terug te kunnen naar die PD. Zo kunnen we reconstructievraagstukken makkelijker oplossen en kan ook een rechter of een officier van justitie meer zicht krijgen op de originele plaats delict”, aldus de politie.
De nieuwe techniek waarbij ook luchtbeelden worden gemaakt wordt nog niet in de praktijk gebruikt. Wanneer dat precies zal gaan gebeuren is nog niet duidelijk. Volgens Ketelaar zal de techniek ook alleen worden ingezet bij ernstige zaken. “Je moet dan denken aan moord en doodslag of een brand met ernstige gevolgen. Bovendien zijn er ook beperkingen door bijvoorbeeld het weer. In sommige gevallen zullen we hierdoor niet de lucht in kunnen”, aldus Ketelaar.
Scenario
Om de nieuwe mogelijkheden in de praktijk te testen was in en rond het gebouw van de waterpolitie aan de Piet Heinkade in Vlissingen een plaats delict nagebootst. Volgens het scenario was er in het gebouw een gijzeling geweest waarbij het slachtoffer was vastgebonden op een stoel. De gijzelaar was bij aankomst van de politie reeds overleden.
Buiten stond een auto met daarnaast een tweede dode: vermoedelijk één van de daders. Binnen bevond zich een opengebroken kluis, buiten lagen onder meer een knuppel en andere spullen van de daders. Ook was een bloedspoor nagebootst tussen het gebouw en de auto. Aan de politie vervolgens de taak om de plaats delict en de omgeving dus op alle mogelijke manieren vast te leggen om zo een volledige 3D-visualisatie te maken.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's
24 november 2024
24 november 2024
23 november 2024
22 november 2024
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |