Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Wateroverlast niet door slecht onderhoud'

Toegevoegd: 17-06-2016, 10.04 uur
De Koningin Julianastraat in Yerseke donderdagavond.
De Koningin Julianastraat in Yerseke donderdagavond.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

YERSEKE - De wateroverlast van gisteravond in Yerseke kwam niet door slecht onderhoud aan de riolering. Dat zegt de gemeente Reimerswaal die een lijst met tips heeft opgesteld voor mensen die gedupeerd zijn door de hoosbuien.​

De hoosbuien van donderdagavond hebben her en der flink wat schade veroorzaakt. Volgens de gemeente kunnen mensen die waterschade in of om hun woning hebben het beste foto's maken van de gevolgen en vervolgens melding maken bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.

Reinigen
Door de wateroverlast is rioolafval op straat terecht gekomen. De gemeente laat weten dit te zullen gaan opruimen. Mensen bij wie het afval in de tuin terecht is gekomen wordt verzocht dit zelf op te ruimen en het in de kliko te gooien.

"Bij het schoonmaken, trek dan handschoenen aan en reinigen met gewone huishoudreinigingsmiddelen is voldoende. Reinig ook kleding die in aanraking is geweest met mogelijk vervuild water en gooi ze desgewenst in de wasmachine. Voorkom waar mogelijk dat u vervuild water mee naar binnen loopt. Trek uw schoenen uit bij het naar binnen gaan en maak deze schoon", zo zegt de gemeente.

Mensen die in contact gekomen zijn met mogelijk vervuild water kunnen beter niet met hun handen aan hun mond of ogen komen. "Wij adviseren hen de handen met ruim water en zeep te wassen als zij met het water in contact zijn gekomen", aldus de gemeente.

Van huisdieren kunnen inwoners eventueel de pootjes schoonmaken als deze in aanraking zijn gekomen met het vervuilde water. Dat kan op dezelfde manier als bij mensen: met water en zeep. De gemeente geeft ook het advies dieren niet van het water te laten drinken.

Onderhoud
Volgens de gemeente is de wateroverlast overigens niet het gevolg van slecht onderhoud. "Het onderhoud van de straatkolken en het vegen van de goten is op niveau. Los van het onderhoud van de kolken was de regenval gisteravond zo omvangrijk dat de riolering en de straatkolken de hoeveelheid water niet konden verwerken. Het water was - ongeacht het feit of de straatkolken wel of niet schoon waren - op straat terecht gekomen", zo zegt een woordvoerder.

Waarschuwing
Voor de hevige buien van gisteravond was overigens niet gewaarschuwd door het KNMI. Het weerbureau had wel code geel afgegeven, maar die was niet van kracht in Zeeland maar alleen voor elders in het land. Opvallend is dat de laatste tijd regelmatig voor Zeeland wél een waarschuwing werd afgegeven maar dat toen de situatie elke keer erg meeviel en er ook nauwelijks sprake was van overlast.

Zie ook:
Flinke wateroverlast na hoosbuien   (16-06-2016)

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
connie (18-6-2016 om 08:34)
we hebben het allemaal over de gemeente die in gebreke blijft maar wij hebben ook nog een waterschap die miljoenen van ons binnenkrijgt, hoe zit dat dan ?? als je belt naar de gemeente dan zeggen hun, dan moeten wij bij het waterschap aankloppen, nou ik zou zeggen koop een deurklopper, en ga eens iets doen, ipv alleen maar stukken op omroep zeeland zetten dat ze het zo erg vinden en dat het tijd kost. Voor ons is dit de eerste keer onder water en alles nat, en hoop ook gelijk de LAATSTE keer !
wim (18-6-2016 om 07:36)
Dit gebeurd nu in Yerseke maar hoeveel steden en dorpen zijn er in Nederland die deze water hoeveelheden wel zou kunnen verwerken, op deze hoeveelheden zijn we niet berekend geweest dat dit zo snel kon gebeuren
kees (17-6-2016 om 17:00)
Inderdaad zoals de gemeente al zegt ligt het niet aan het onderhoud. Het probleem echter waar het wel aan ligt is de diameter van de buizen. Zoals de gemeente al zegt zijn die te dun om alle water tegelijk af te voeren. En omdat het in Nederland steeds harder en vaker gaat regenen zal de gemeente en dus in heel Nederland maatregelen genomen moeten worden die zeer drastisch zijn. Buizen van 4 meter doorsnee in alle straten en kunstmatige watervlaktes aanleggen, soort meertje die veel water kan opvangen. Echter geen enkele gemeente wil voor buien die niet zo vaak zijn het gehele riolering netwerk in schaal verdubbelen. Dat kost namelijk een vermogen dus moeten wij het normaal vinden dat kelders, straten en parkeergarages onderlopen.
schaap (17-6-2016 om 15:35)
35 jaar geleden woonde ik in de kerkstraat, toen stond het water i meter in de tuin en de riolering stroomde in huis er is nog niets veranderd ,de gemeente reimerswaal deet wel heel veel zijn best om een inelkaargezakt schuurtje een sloopvergunning te verkopen en het nieuw gebouwde scuurtje notabene van 2bij 3mrt een bouw vergunning af te dwingen op straffe van sloop door gemeente, dan zijn de amtenaren actief maar bij wateroverlast slapen ze allemaat ,schaam je gemeente reimerswaal om je burgers weg te pesten bah.
Irene de Bel (17-6-2016 om 14:14)
Er is inderdaad erg veel regen gevallen. Maar bij de gemeente is het bekend dat in de Julianastraat in Yerseke er wel degelijk een probleem is met de afwatering. In mei 2016 hebben de bewoners van deze straat nog een brief ontvangen dat het nu duidelijk is dat er een probleem is maar dat er nog geen oplossing voor is. Dus het onderhoud zal wel op orde zijn maar dat is in deze echt niet een mogelijke oorzaak van het probleem.
Cookie-instellingen beheren