Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 115 km

Dood Umaru Sesay niet door politie-optreden

Toegevoegd: 02-05-2017, 11.47 uur - Update: 02-05-2017, 12.06 uur
Sesay overleed nadat de politie pepperspray had ingezet.
Sesay overleed nadat de politie pepperspray had ingezet.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

GOES - Het overlijden van de 30-jarige Umaru Sesay afgelopen zomer in Goes had niets te maken met het optreden van de politie. Dat concluderen de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM). Waaraan Sesay dan wel is overleden is niet duidelijk geworden maar het onderzoek is nu gesloten.

Sesay, geboren in Sierra Leone, overleed op 20 augustus nadat hij naakt en in verwarde toestand over de Berkenstraat was gerend. Volgens het OM had de man een starende en holle blik. De politie schatte in dat hij mogelijk een gevaar was voor zichzelf of anderen.

“Toen de politie hem benaderde trok hij zijn kleding weer aan maar maakte een verwilderde indruk en reageerde niet op vragen. Hij bleef afwisselend lopen en rennen op blote voeten en maakte geluiden. Eén van de agenten bleef te voet achter de man aan gaan terwijl de andere agent het dienstvoertuig ging halen en om assistentie vroeg”, zo schetst het OM de situatie.

Pepperspray
Sesay rende weg en de agente die te voet achter hem aan was gegaan trof hem aan in een brandgang. “Omdat zij op dat moment alleen was nam ze uit voorzorg pepperspray in de hand. De man werd gewaarschuwd maar reageerde niet en rende opnieuw weg.

De agente trachtte hem tijdens de achtervolging vast te pakken en kreeg hierbij hulp van een burger. Er ontstond een worsteling waarbij de 30-jarige man met pepperspray in het gezicht werd gespoten. Hij ging er opnieuw vandoor en rende richting de tweede agent die ter plaatse was gekomen. Ook hij nam pepperspray ter hand en overwoog de man te tackelen maar deed dit niet om letsel te voorkomen.”

Sesay struikelde kort daarna en kwam ten val. Hij belandde op zijn buik en de agenten probeerden hem onder controle te krijgen. Hierbij kregen de twee opnieuw hulp van een burger. De man bleef zich verzetten en sloeg en schopte om zich heen. “Een knie in de rug en op het achterwerk had niet het gewenste effect. Omdat ze hem niet onder controle kregen trok een van de agenten zijn hoofd rustig naar achteren zodat de man zijn armen spreidde. Het lukte daarna om de man te boeien”, aldus het OM.

Té rustig
Volgens het OM kregen de agenten al snel het idee dat er wat mis was. “De man werd snel na het boeien rustig. Té rustig volgens de agenten. In moeilijk verstaanbaar Nederlands gaf de man aan geen lucht te krijgen. Hij werd op zijn zij gedraaid om het hem makkelijker te maken en ondertussen werd een ambulance opgeroepen.”

“Toen de man weer met zijn benen begon te bewegen leek hij zich op te laden om weer in verzet te komen. Hij werd hierop op zijn buik gekeerd. In afwachting van de ambulance bleven de agenten de man aanspreken en controleerden ze herhaaldelijk zijn pols en voelden een hartslag.

De ambulancedienst was binnen enkele minuten ter plaatse. De paramedici constateerden dat hij niet reageerde en dat er schuim uit zijn mond kwam.” Nadat de handboeien van de man waren afgedaan werd gestart met reanimatie. Deze poging mocht echter niet baten en Sesay overleed ter plekke.

Nadat duidelijk was geworden dat Sesay was overleden, werd een onderzoek gestart. Dit werd uitgevoerd door de Rijksrecherche en politiemensen van de eenheid Rotterdam. Er werd ook sectie gedaan op het lichaam van de man. Ook werd aanvullend toxicologisch onderzoek gedaan.

Geen doodsoorzaak
“Helaas heeft dit geen duidelijke doodsoorzaak opgeleverd. De betrokken agenten en getuigen zijn gehoord. De twee burgers die assistentie verleenden aan de politie gaven beiden aan dat er geen buitensporig geweld is gebruikt. Een buurtbewoner gaf aan dat alles in haar ogen rustig verliep. De verklaringen die de agenten en de getuigen gaven, komen overeen."

"In het gehele onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat agenten buitenproportioneel geweld hebben gebruikt. Het OM concludeert dat de man niet is overleden als gevolg van het politie-optreden en sluit daarom het onderzoek.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
anoniempje (3-5-2017 om 09:50)
ik heb als slachtoffer het NFI/politie en OM wijzer moeten maken mbt ander iets, Eikelenboom het internationaal gerenommeerde bureau wist wel van de hoed en de rand. Als je er niet uitkomt zoek je toch elders expertise? en deze reactie is niet om de politie een oor aan te naaien gezien de eensluidende getuigenverklaringen maar om de doodsoorzaak boven tafel te krijgen.
Zeeuw (3-5-2017 om 09:19)
Wat een uitgebreid bericht om aan te tonen dat de politie niet schuldig is aan de dood.......heel apart. Of hebben ze toch iets te verbergen???
Peter Quack (2-5-2017 om 23:48)
Okey ik zeg niet dat het onderzoek niet juist is of de doodsoorzaak de politie te verwijten is maar gelet op het feit dat "lezer" schrijft NFI Onafhankelijk gaat mij te ver. Het NFI noch rijksrecherche, noch politie Rotterdam zijn niet onafhankelijk. Probleem in Nederland is dat niets onafhankelijk is in dit soort zaken. Dat is fout en roept onnodig vragen op. Mensen vertrouwen de overheid niet meer. En terecht. Het hele systeem moet grondig op de schop. Als je al een bekeuring krijgt die niet voor jou bedoeld is en zelfs die 3x voor de rechter voor moet laten komen waarbij tot 3x bewezen wordt dat die boete onjuist is kan je vraagtekens zetten bij onafhankelijkheid van overheidsinstanties. En dat was mijn ervaring. Triest.
P (2-5-2017 om 23:16)
Het is wat het is, hij rende niet voor niks naakt over straat, wees blij dat hij geen andere mensen aan heeft gevallen met alle gevolgen van dien.
lezer (2-5-2017 om 22:10)
Ik vraag me echt af of mensen dit bericht wel lezen, steeds weer de vraag of er niks in zijn bloed zat. Er staat duidelijk dat er toxicologisch onderzoek is gedaan, dat betekent onderzoek van bloed, urine en speeksel op stoffen die niet lichaams-eigen zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het NFI wat onafhankelijk is.
Jan B (2-5-2017 om 21:53)
Dit is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Het onderzoek door het (OM) is een sigaar uit eigen doos.
Cookie-instellingen beheren